Limba română, întrebare adresată de Darius007, 9 ani în urmă

Baltagul apartine genului epic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iordachecarla87
589
     In opinia mea, textul "Baltagul" de M. Sadoveanu epartine genului epic deoarece autorul isi exprima ideile, gandurile, sentimentele intr-un mod indirect prin intermediul personajelor si al actiunii.
     In primul rand, remarcam prezenta personajelor: principale(Vitoria Lipan), secundare(Gheorghita si Minodora Lipan), figurante(preotul Daniil, vrajitoarea Maranda) si absente (Nechifor Lipan). Dintre toate aceste pesonaje, Vitoria este cel mai coplex, viind surprinsa in evolutie.
     In al doiea rand, toate aceste personaje iau parte la actiune care este structurata pe momentele subiectului.
  In expozitiune se prezinta satul muntean si cateva personaje.   Intriga este declansata cand Vitoria are presimtirea ca sotului sau i s-a intamplat ceva rau.
  Desfasurarea actiunii descrie drumul pe care Vitoria si fiul sau, Gheorghita, il parcurg in cautarea lui Nechifor. Deoarece viscolul incepe, le este greu sa ajunga la Farcas. Acolo, afla de la mos Pricop ca, in toamna, trecuse si domnul Lipan prin acea zona. Pe drumul lor, la Borca, Vitoria si Gheorghita sunt opriti de un botez si mai apoi la o nunta. Trecand prin Pasul Stanisoara, pana in Suha, afl de la crasmasul Iorgu Vasiliu ca pe acolo a trcut o turma cu 300 de oi, dar insotita de doar doi ciobani, lucru confirmat si de sotia sa, Maria. De la acestia mai afla si numele celor doi oieri, Calistrat Bogza si Ilie Cutiu care locuiau in Doi Meri. Muntenii, chemati la primarie afirma ca au cumparat toate oile lui Lipan si ca s-au despartit de el la Crucea lalienilor. Maria zvoneste in Suha ca vanzarea oilor nu poate fi dovedita.Vitoria concluzioneaza ca sotul ei a fost ucis intre Suha si Sabasa. Intorcandu-se, femeia si baiatul il gasesc pe Lupu, cainele lui Nechifor, in curtea cuiva, iar dupa ce au platit o recompensa animalul ii indruma la rapa nude zaceau osemintele lui Nechifor Lipan. Indurerata, Vitoria cheama ajutoare care confirma moartea violenta. Craniul raposatului era spart de o lovitura de baltag. Bogza si Cutui neaga totul. Vitoria organizeaza un praznic la Sabasa pentru inmormantarea oaselor sotului sau, invitandu-i si pe suspecti si pe subprefect. 
  Punctul culminant incepe cand Vitoria relateaza cum a fost ucis Nechifor. Oprindu-se pentru o clipa, il roaga pe Bogza sa ii inmaneze baltagul lui Gheorghita pentru al admira. Femeia continua povestea, iar Bogza, simtindu-se amenintat il ataca pe Gheorghita care se apara, iar Lupu il musca de gat. Ilie se preda si pune adevarul in timp ce prietenul sau recunoscu, dar implora iertarea.
  Deznodamantul ii infatiseaza planurile de viitor ale Vitoriei. Femeia dorese sa-si aduca fiica, pe Minodora, la mormantul tatalui sau si sa reintre in posesia turmei de oi.
     Coroborand argumentele de mai sus, putem spune ca textul "Baltagul" de M. Sadoveanu apartine genului epic deoarece are toate trasaturile acestui tip de creatie.

P.S:La "In primul rand" eu am scris cateva personaje, dar tu poti scrie mai multe si poti spune cate ceva despre fiecare.
Daca vezi greseli, te rog, sa ma scuzi!



Darius007: cam lunga dar mersii
iordachecarla87: O mai scurtezi.
Alte întrebări interesante