baltagul de Mihail Sadoveanu = fisa de lectura va roggg Coroana
Răspunsuri la întrebare
Salut !
FIȘA DE LECTURĂ - ROMAN REALIST MITIC ” BALTAGUL ” DE M. SADOVEANU
Titlul: ” Baltagul ”
Autorul: Mihail Sadoveanu
Locul și timpul desfășurării acțiunii: Acțiunea se desfășoară pornind din ținuturile montane din Măgura Tarcăului spre zona Dornelor și a Bistriței;
Personajele: Nechifor Lipan ( personaj absent ) oier bogat din Tarcău; Vitoria Lipan, Gheorghiță Lipan, Minodora Lipan, Părintele Dănilă, baba Maranda, Calistrat Bogza, Ilie Cuțui și câinele Lupu;
Principalele evenimente ale acțiunii ( rezumat ): Romanul debutează cu o legendă ce relatează mitul facerii lumii prilej de a aduce în prim plan figura personajului absent, Nechifor Lipan. Legenda este și un prilej de prezentare a comunității tradiționale din Moldova. Vitoria Lipan trăiește cu spaima că soțul ei, Nechifor, a pățit ceva rău. Prin intermediul gândurilor Vitoriei este prezentat soțul acesteia, căruia i se alcătuiește un scurt portret. Presimțirile ei sumbre sunt generate de întârzierea lui Lipan care plecase la Dornă să cumpere o turmă de oi și visul pe care îl are. Femeia ia decizia să plece împreună cu fiul ei, Gheorghiță, în căutarea lui Nechifor. Înainte de a pleca la drum, femeia își ordonează gospodăria urmând să plece la drum. Pe drum, cei doi poposec la hanuri și-i întreabă pe oameni de ” bărbatul cu căciulă brumărie și cal negru țintat ”. Treptat, mama și fiul reconstituie traseul lui Nechifor și află că la Vatra Dornei, Lipan cumpărase trei sute de oi și că împreună cu el mai erau doi oameni ce voiau și ei să cumpere. Vitoria însoțită de Gheorghiță se întoarce la Sabasa unde-l găsește pe Lupu, câinele credincios al lui Nechifor, care îi ajută să descopere într-o prăpastie rămășițele celui dispărut. Conform datinilor, Nechifor este înmormântat creștinește nu înainte ca autoritățile să constate crima. Gândul Vitoriei este de a înfăptui dreptarea prin demascarea celor doi ucigași ai lui Nechifor, Ilie Cuțui și Calistrat Bogza - unul este arestat de către autorițăți iar celălalt cade victima legi nescrise: ” moarte pentru moarte ”; Gheorghiță este cel care finalizează actul dreptății, lovindu-l cu baltagul pe Calistrat Bogza, care-și mărturisește crimă și-și cere iertare Vitoriei.
Scrie trei însușiri fizice/morale ale personajului principal: Vitoria, personaj principal are un spirit puternic după înfăptuirea dreptății făcându-și planuri de viitor. Trăsăturile mediului pastoral al satelor de munte, readusă, prin vocea lui Nechifor, de memoria soției sale " Suim poteci oarbe si coboram prapastii, iar asezarile, nevestele si pruncii ne sunt la locuri stramte,intre stanci de piatra. Asupra noastra fulgera, trasneste si bat puhoaiele". Personajul este prezentat în contextul unor evenimente dramatice pentru familie. Trecând de momentul paznicului, femeia revine la preocuparile familiei " trezita din nou de griji multe " cu o energie reinviata.
Vocabular: Atmosfera mitică este susținută de limbajul voit arhaic și regional: ” prunc ”, ” cață ”, ” bârlog ”, ” cată ” și de formulările arhaice: ” asupra nopții ”; Stilul sadovenian este inconfortabil și deosebit de original. Fraza complexă, uneori arborescentă, contribuie la crearea senzației de vechime a aspectelor prezentate.