Limba română, întrebare adresată de sckskdk, 8 ani în urmă

"binele si raul sunt notiuni relative" dialog(10 replici complete)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulianacostan
0

-Dragi studenti, astazi vreau sa abordez cu voi un subiect interesant, interactiv, de care sunt sigur ca ne lovim implic sau explicit zilnic : Incadrarea si analizarea binelui si raului. Ce imi puteti spune despre ele?

-Consider ca faptele bune pot fi incadrate in bine, iar neplacerile aduse celorlalti, de exemplu, in rau.

-Foarte bine! Insa, pentru a stabili aceste lucruri, ai avut nevoie de o fundatie. Aceasta este moralitatea pe care ti-ai format-o; insa crezi ca din punct de vedere obiectiv, faptele bune sunt necesar si universal un lucru bun, fara a te folosi de valorile tale morale si de ceea ce ai invatat pana acum? Este oare aplicabil in orice caz si pentru orice persoana?

-Puteti sa contraziceti ca faptele bune sunt un lucru bun?

-Da! Faptele bune constituie binele in masura in care cel care contempleaza asupra binelui sau a raului stabileste aceasta valoare. Desi foarte multi din aceasta sala ar putea fi de acord cu tine, o parte s-ar putea sa te contrazica.

-De ce sunt atat de dificil de definit binele si raul?

-In general, teoria stiintifica si alte lucruri matematice, care au putut fi si pot fi calculate sau demonstrate sunt lucruri care nu necesita subiectivitatea noastra, cum o fac valorile morale. Sunt niste lucruri precise si exacte, in care ganditorul nu se implica.

- Dar oamenii nu pot ajunge la un adevar comun si incontestabil, cu toate ca premisele ar implica valorile morale?

-Acest lucru este dificil de realizat, deoarece indivizii se nasc in medii diferite, cresc diferit si dobandesc seturi de principii si opinii diferite.

-Inteleg! Prin urmare, adevarul universal nu poate fi gasit in subiectivitate, iar avand in vedere posibilitatile infinite de a defini binele si raul de la persoana la persoana, cele doua notiuni sunt relative.

-Da!

Alte întrebări interesante