bogatiile minirale ce se gasesc in republica moldova
Răspunsuri la întrebare
Bogățiile subterane ale R. Moldova ajung la 415 zăcăminte de substanțe minerale utile nemetalifere, iar dintre acestea sunt exploatate doar aproximativ o treime.
Totuși, marea problemă este că, deși volumul de extracție a zăcămintelor de substanțe minerale ajunge la milioane de tone sau metri cubi anual, sunt efectuate lucrări de extracție neautorizate, fenomen care generează pierderi economice considerabile pentru R. Moldova, dar şi agravarea situaţiei ecologice.
Țara noastră deține rezerve industriale de 400 milioane de tone de ghips, nisip pentru sticlă, tripol, diatomite și 1500 de milioane de metri cubi de piatră brută, prundiș, calcar, argilă, iar extragerea substanţelor minerale nemetalifere, conform studiului estimativ executat de Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM, se efectuează în aproximativ 900 cariere locale. Totodată, sunt pregătite pentru valorificare 37 de zăcăminte de substanțe minerale, 230 de rezerve sunt explorate, iar 21 de substanțe minerale nu sunt preconizate pentru valorificare.
Vasile Neaga, colaborator știinţific din cadrul Laboratorului de Cercetări Complexe a Scoarţei Terestre, Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), a remarcat că materia primă minerală a RM este constituită din substanțe minerale utile, dintre care predomină rocile carbonatice, silicioase și argiloase, precum și pietrișurile și nisipurile, gresiile, ghipsul, granitul, grabboul. „Drept urmare, cele mai utilizate substanţe minerale utile în R. Moldova sunt substanţele minerale utile pentru industria construcţiilor, precum calcarul şi argila pentru producerea cimentului”,