Biologie, întrebare adresată de delia1982, 8 ani în urmă

boli produse de ciuperci parazite

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andre9924
51
În natură se cunosc sute de mii de specii de fungi, însă doar 150-200 dintre acestea sunt considerate patogeni pentru om. Fungii sunt implicaţi într-o serie de boli care pot fi grupate în micoze superficiale, profunde şi sistemice.
Micozele cutanate superficiale se mai numesc şi dermatomicoze şi alcătuiesc un grup de afecţiuni cronice ale pielii, părului şi unghiilor. Deşi sunt considerate cel mai adesea „boli banale“, numărul mare de îmbolnăviri şi consecinţele de ordin local şi psihic pot fi foarte importante pentru pacient.
Principalii agenţi etiologici implicaţi în producerea dermatomicozelor aparţin genurilor:
- Tricophyton, capabil să invadeze părul, epiderma şi unghiile;
- Epidermophyton, afectează epiderma şi unghiile;
- Microsporum, afectează părul şi epiderma.
Micozele cutanate sunt, probabil, cele mai frecvente infecţii fungice la om şi sunt denumite cu termenul latin „tinea“ (vierme inelar). Leziunea are un aspect inelar, este acoperită de scuame, iar marginea sa constituie zona de infecţie activă.
Tinea pedis reuneşte infecţiile de la nivelul tălpilor, călcâielor şi spaţiilor interdigitale.
Transpiraţia abundentă, a cărei evaporare este împiedicată de încălţăminte, duce la macerarea stratului cornos al epidermului şi favorizează apariţia bolii. Condiţiile favorizante sunt create de umezeala şi căldura acumulate între degete, de folosirea în comun a băilor, a bazinelor de înot, a ştrandurilor, a sălilor de sport, această dermatomicoză fiind numită şi „boala atleţilor“ sau „picior de atlet“.
Tinea cruris apare la persoanele adulte expuse la condiţii de căldură şi umiditate ridicate şi este mai frecventă la bărbaţi. Frecventarea băilor publice, a ştrandurilor favorizează transmiterea acestei boli.

andre9924: bolile produse de ciuperci parazite sunt mancarimea si pielea iritata,mai pe scurt.
delia1982: ok Mulțumesc
delia1982: 1 boala produsă de bacterii. 2 vierme lat parazit la om . 3 plantă parazită cu fire galbene . 4 arahnid parazit la păsări și mamifere. 5 boala produsă de bacicul koch . 6 se hrănește cu substanțe organice din corpul organizmelor vii. 7 boli produse de ciuperci parazite . 8 planata carnivora de la noi din țară (două cuvinte )
andre9924: 1.Lepra,foruncul
delia1982: dar la ex 1 sunt 11 litere
andre9924: 2.
Viermii paraziți sunt viermi ce trăiesc pe seama altor organisme și adesea le provoacă diferite boli. Viermi paraziți se pot întâlni în toate grupele de viermi, mai ales la viermii cilindrici. Din grupa viermilor inelați paraziți face parte lipitoarea, un vierme cu corpul plat, segmentat la exterior. Ea se prinde cu ventuza superioară de victimă și, cu ajutorul zimților, taie pielea. O substanță analgezică din salivă împiedică gazda să simtă prezența ei.
andre9924: atat am putut sa fac
delia1982: Mulțumesc goarte mult că mai ajutat o să încerc să scriu
delia1982: foarte*
andre9924: cu placere ❤
Răspuns de mamitel78
23

-Tricophyton, capabil să invadeze părul, epiderma şi unghiile;

- Epidermophyton, afectează epiderma şi unghiile;

- Microsporum, afectează părul şi epiderma.

Doar atâta mai țin minte :(

Sper ca te am ajutat <3

Alte întrebări interesante