Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Budulea Taichii de Ion Slavici
De-mi părea bine?
Dar se-nţelege că-mi părea bine.

Când mi-l aduc aminte pe dânsul, mi se desfăşoară înaintea ochilor întreaga lume a tinereţilor, cu toate farmecele ei, acuma pierdute pentru totdeauna; şi nici unul dintre noi toţi, care împreună am trecut prin acea lume, nu poate să se gândească la tinereţile sale fără ca să-i treacă, aşezat, retras şi întotdeauna înţelept, Budulea Taichii pe dinaintea ochilor, pentru că Budulea nu era numai al Taichii, ci şi al nostru al tuturora.

Mie, îndeosebi, mi se cuvenea oarecare întâietate la împărţeala părerilor de bine, pentru că eu îl ştiam încă din copilărie şi eram prieten chiar şi cu Budulea cel bătrân.

Nea Budulea, înainte de toate, avea un picior mai scurt decât cel-lalt şi era un om scurt, gros, rotund la faţă şi zâmbea mereu când vorbeai cu el. Fără de dânsul nu se putea nici un fel de veselie în sat la noi, fiindcă el cânta mai bine decât toţi şi din vioară, şi din cimpoi, şi din fluier, iară pe Huţu îl ducea întotdeauna cu sine, deoarece Buduleasa fugise cu un scriitor al satului, şi nu putea să-l lase pe copil singur acasă. Când Budulea cânta din vioară, Huţu ţinea cimpoile, iară când oamenii se săturau de vioară, Budulea schimba cu feciorul său. Fluierul îl purta Budulea totdeauna în şerpar; altfel nu l-am văzut de când îl ţin minte şi nici nu-mi pot închipui un Budulea făr' de fluier în şerpar.
La praznic şi la ziua numelui ştiam de mai nainte că are să ne vie Budulea cu mulţi ani, cu spor în casă şi cu belşug la masă: aşa m-am trezit eu; ce va fi fost mai nainte, nu ştiu.
Îmi aduc numai aminte că eram copil mic şi că priveam când la piciorul cel scurt al lui Budulea, când la Huţu, care şedea cu cimpoile într-un colţ al casei. Mai ţin apoi minte că i-am dat o bucată de plăcintă, că l-am bătut, fiindcă nu voia să-mi lase cimpoile, şi că era băiat bun, căci nu s-a supărat, deşi era mai mare decât mine.
În urmă, la şcoala din sat, mă bătea câteodată el pe mine, dar nici atunci nu era supărat, deşi totdeauna eu mă legam de el.
Căci dascălul nostru era un om neobosit, şi fiindcă Budulea peste săptămână mergea la lucru, el zicea mereu: "Măi Buduleo, nu mai purta şi copilul cu tine; pune-i o bucată de pâine în traistă şi trimite-l la şcoală, ca să-mi bat şi eu capul cu dânsul". Iară Budulea era om cuminte şi înţelegea că dascălul nu are altă treabă decât să-şi bată capul cu copiii oamenilor. Un singur lucru îl mai punea pe gânduri: parcă tot nu-i venea să creadă că şi Huţu are să înveţe carte.
Când eu începusem a umbla la şcoală, Huţu era printre băieţii de care îmi era frică.
De analizat  predicatele verbale si nominale


leoaica300: Toate?
Utilizator anonim: da, macar cat poti
leoaica300: Pot sa nu mai pun persoana si numar?
leoaica300: Si sa prescurtez?
Utilizator anonim: da
leoaica300: Ok.
leoaica300: Daca se repeta, nu la mai scriu.
Utilizator anonim: da

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de leoaica300
16
parea= vb. pred.,  mod  indicativ,  timp  imperfect, conj. a II a, f.s. de  pred. vb.
se-ntelege= vb. pred.,  mod  indicativ,  timp  prezent, conj. a IIIa, f.s. de pred. vb.
Aduc=vb. pred., mod indicativ,  timp imperfect, conj. a IIIa, f.s. de pred. vb.
Se desfasoara= vb. pred., mod indicativ, timp prezent, conj. I,f.s. de pred. vb.
Am  trecut= vb. pred, mod  indicativ, timp perfect compus, conj a IIIa, f.s. de pred. vb.
Nu  poate=vb. pred,mod  indicativ, timp  prezent, forma  negativa, conj. a IIa, f.s. de  pred. vb.
Sper  ca te-am ajutat.

leoaica300: Scz, dar trebuie sa ies ca am si eu teme. Atat am putut sa fac.
Utilizator anonim: Nu este nimic, multumesc
leoaica300: Cu placere. Coronita?
Utilizator anonim: Da
leoaica300: Ms!
Alte întrebări interesante