Limba română, întrebare adresată de ale78940, 8 ani în urmă

Buna. Am cateva intrebari legate de Textul dramatic Avarul.
1. Care este tema textului?
2. prezentati doua momente care v au starnit rasul.
3. In ce consta conflictul dramatic?
3. Cum se incheie opera? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Avarul" de Moliere

Comedia "Avarul" este scrisă de Moliere și a fost jucată pe scenă pentru prima dată în anul 1668, în Franța.

Despre această operă satirică s-a vorbit și se va mai vorbi mult timp, pentru că moravurile din acele timpuri se regăsesc în multe situații și în timpurile moderne de azi.

"Avarul" este o comedie socială a marelui scriitor clasic francez în care personajul principal este Harpagon, un burghez complex, stăpânit de o zgârcenie nemaipomenită şi de un egoism pe cât de odios, pe atât de ridicol.

În jurul lui Harpagon sunt două perechi de îndrăgostiţi: Élise şi Valere, Marianne şi Cléante, ce sunt oameni normali prin atitudine şi limbaj.

Alte personaje mai sunt La Fleche, valetul lui Cléante şi jupânul Jacques, bucătarul şi vizitiul avarului.

Toată acțiunea se petrece la Paris și de-a lungul ei se vede avariția lui Harpagon, dar și dorința lui de a-şi lua o soţie tânără şi cuminte, Marianne.

După mai multe peripeții ce au loc între personajele din piesa de teatru a lui Moliere, acțiunea se termină prin alegerea făcută de avarul, personajul principal.

Harpagon a renunțat la ideea de a se mai căsători, de frică de a nu își pierde comoara, ce o păzea ca pe ochii din cap.

Mesajul din această operă a dramaturgului francez este că în ciuda faptului că personajul principal Harpagon este un om bogat și deține o comoară, traiul lui este unul în lipsuri și egoist, astfel că teama și deznădejdea lui că într-o zi cineva ar putea să îi fure comoara îl face să devină suspicios și foarte nefericit.

Așadar, după cum vedem în opera lui Molière, un om avar cum este Harpagon va alege de a nu se căsători, el preferând să rămână singur și să moară singur.

Pentru un avar, rațiunea de a trăi este să pună la adăpost averea, să nu cheltuiască nimic din ea, pentru că dacă celelalte personaje din "Avarul" își găsesc fericirea prin iubire, avarul Harpagon este și va rămâne nefericit, în ciuda averii pe care o deține.

Așadar, mesajul este că banii nu te ajută când ești avar și astfel îți spulberă speranța de a trăi fericit lângă cineva.

În concluzie, Arpagon prin avariția lui este adesea dat ca un exemplu negativ, de neurmat de nimeni.

P.s Scrisesem pentru altcineva, sper să te ajute, iar ce stârnește râsul, depinde de fiecare, așa că vezi tu ce poate fi.


ale78940: Omg multumesc mult✌
Utilizator anonim: Omg nu știu ce înseamnă. Cu plăcere și succes!
Utilizator anonim: Ok!!! „Oh My God” sau ""Oh mon Dieu". Merci!!!
Alte întrebări interesante