Buna.Am de facut o compunere despre Craciun!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
5
A venit iarna, anotimpul drag copiilor. De la inceputul lunii decembrie a inceput sa pice din cer o multimi de fulgi. Prima oara cand au vazut copii au fost foarte fascinati.
Fiecare copil se duse la geam. Pe jos se asternu un covor de zapada.
Venise Craciunul. Copii faceau casele luna, iar mamele faceu tot felul de bunutati cum ar fi: sarmale, cozonaci, carnati, etc.
Pe masa pun un pahar cu vin sau chear mai multe deoarece simbolizeaza sangele lui Hristos.
Aceasta sarbatoare s a numit Craciun deoarece arata Invierea Domnul.
Alidogaru11:
Scz multime
Răspuns de
2
traditia populara se spune ca Fecioara Maria trebuia sa-l nasca pe fiul lui Dumnezeu si umbla, insotita de Iosif, din casa in casa, rugand oamenii sa-i ofere adapost. Ajunsa la casa batranilor Craciun si Craciunoaie, acestia nu o primesc pentru a nu le "spurca" locuinta prin nasterea unui copil conceput din greseala. Ajunsa la capatul puterilor, Maria a intrat in ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nasterii. Craciunoaia a auzit-o si i s-a facut mila, astfel incat a ajutat-o in rol de moasa. Craciun a aflat, s-a suparat si i-a taiat batranei mainile, apoi, de frica, a fugit de acasa. Craciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apa, l-a incalzit si l-a dus sa spele copilul. Maria i-a zis sa incerce apa si cand a bagat cioturile mainilor, acestea au crescut la loc. In alta varianta a povestii, Maria sufla peste mainile Craciunoaiei si acestea cresc la loc.
In ajunul Craciunului, copiii merg cu colindul si cu Steaua, pentru a vesti nasterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Craciunului si Anului Nou, nu este cunoscuta cu exactitate in istoria romanilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos impodobite, cantand "Steaua sus rasare" si "Buna dimineata la Mos Ajun!" si alte cantece, si sunt rasplatiti de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri si bani.
In ceea ce priveste obiceiurile culinare, crestinii romani obisnuiesc sa tina post timp de 40 de zile inainte de Craciun, acesta incheindu-se in seara de Craciun. Un moment gastronomic important care preceda Craciunul este ziua de Ignat (20 decembrie), cand se taie porcul si se prepara mancaruri specifice, precum carnatii, chisca, toba, racituri, sarmalele, caltabos, care, alaturi de traditionalul cozonac, vor sta pe masa de Craciun.
Alte întrebări interesante
Engleza,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă