Limba română, întrebare adresată de simonaFM, 9 ani în urmă

Buna!
Am multe neclaritati la romana care are la baza partea a 2a din bac si anume comentarea unei secvente.Si nu pricep ce trebuie sa folosesc in secventa,adica eu as avea nevoie de o teorie cu spatii punctate cum era la gen liric,epic.Am nevoie de explicatii fff clare si nu stiu cum sa fac rost de informatii,menționez ca sunt in clasa 11a,profil stiinte ale naturii ,deci aceasta problema a mea e special pt cei care au inteles comentarea secventelor.Multumesc anticipat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
25

  *În cazul subiectului II, unde o să ai o cerință pe baza unui fragment de text epic/liric/dramatic, trebuie să te încadrezi în limita de spațiu. O să îți dau mai multe exemple pentru a înțelege mai bine care este modul de abordare.

1. Perspectiva narativă  

2. Curente literare (umanism, iluminism, romantism, simbolism, realism, modernism, tradiționalism și postmodernism)

3. Valorile stilistice ale părților de vorbire  

- Valorile expresive ale substantivului, adjectivului, pronumelui, verbului, adverbului și interjecției;

- Valorile expresive ale modurilor și timpurilor verbale

4. Rolul didascaliilor (notațiile autorului într-un text dramatic)

5. Identificarea și rolul figurilor de stil

6. Rolul semnelor de ortografie la nivel grafic și stilistic (apostroful, cratima, punctul, virgula)

7. Rolul semnelor de punctuație la nivel grafic și stilistic (cratima, linia de dialog, semnul exclamării, semnul întrebării, ghilimelele, parantezele, linia de pauză, punctul, virgula, punctul și virgula, două puncte și punctele de suspensie)

8. Genurile literare -definiție, trăsături, specii- (epic, liric și dramatic)

9. Motive literare

10. Rolul modurilor de expunere

11. Tipuri de comic

________________________________

Exemple:

  • Rolul stilistic al verbelor la timpul imperfect

68 cuvinte

  Poezia „La-nceputul serilor” de Nichita Stănescu reprezintă o operă a genului liric, care impresionează prin tema iubirii și a timpului ireversibil, conturate/susținute de motivele literare: „liniștea”, „nopțile” și „lumina”. Eul liric ilustrează fericirea sa oferită de dragoste, prin verbele la timpul imperfect: „sfârșeam”, „inventam”, „se-verzeau”, „ne bronzam”, care au rolul de a marca rememorarea unor clipe minunate trăite în sentimentul de dragoste, care stârnesc nostalgie în sufletul eului.

1. Încerci să identifici verbele la timpul imperfect și să ai cel puțin 3 exemple.

2. Încerci să identifici tema și motivele literare.

3. Legi rolul verbelor de temă și motive și concepi, astfel, un context frumos.

___________________________________

  • Comenteaza, in minimum 50 de cuvinte, textul următor, evidențiind doua motive literare

85 cuvinte

  Poezia „Întuneric” de Mircea Ivănescu reprezintă o operă  a genului liric, care impresionează prin tema iubirii, conturată/susținută de motivele literare: „noapte”, „fulgere”, ploaia, șoseaua și „satul”. Motivele literare conturează cadrul natural. Motivul nopții indică misterul poeziei, totul petrecându-se în întuneric, dar prin motivul fulgerului, care realizează și o imagine vizuală, cei doi îndrăgostiți își pot vedea drumul datorită luminii acestuia. Textul liric are un caracter confesiv datorită mărcilor subiectivității, precum formele verbale și pronominale la persoana I, singular și plural: „am mers”, „eram”, „eu”, „ne-”.  

________________________

  • Comenteaza, in minimum 50 de cuvinte, textul următor, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice
  • **INTRODUCEREA - prezentarea temei și motivelor:

   Poezia „Cenușa visărilor” de Tudor Arghezi reprezintă o operă deosebită a genului liric, care impresionează prin tema morții și a condiției umane, conturată/susținută de motivele literare: „cenușa”, „țărâna”, „pământul”, „cerul” și visele.

  • **CUPRINS - prezentarea mărcilor subiectivității:

   Textul liric are un caracter confesiv datorită mărcilor lexico-gramaticale ale subiectivității: forma proniminală la persoana I, plural: „noi”, „M-” și adjectivul pronominal posesiv „noastre”.

  • **CUPRINS - prezentarea ideii poetice:

    Prin temă și motive eul liric își exprimă gândurile, ideile și sentimentele cu privire la condiția oamenilor, fiind realizată astfel ideea poetică.

  • **CUPRINS - prezentarea procedeelor artistice: (să le numești și că comentezi puțin una din ele; eu ți-am dat mai multe exemple și tu alegi)

   La nivel stilistic, procedeele artistice au rolul de a accentua și sugera ideea poetică, prin metaforele „Cenuşa visărilor”, „Oraşele-s bulgări şi gheme”, „pulberea moartă”, „Ţărâna visării”, personificările „vântul (…) geme”, „larve cerșind adăpost”, iar acestea conturează de asemenea și imagini artistice sugestive.

  • **CUPRINS - comentarea unei figuri de stil sau a unei imagini artistice:

   Metafora „larve cerșind adăpost” indică condiția omului-larvă, care în viață se chinuie pentru a-și găsi rostul, târându-se pe pământ, departe de cele mai înalte vise din sufletul său.

                                                 sau

   Imaginea vizuală „Pământul e-o moară deşartă” ilustrează imaginea pământului în viziunea eului liric, pentru care acesta este pustiu, deșart și lipsit de orice înălțare spirituală sau intelectuală.

  • **ÎNCHEIEREA - concluzionarea relației dintre idee și procedee:

   Așadar, ideea poetică reprezentată de temă și motivele literare, împreună cu procedeele artistice, conturează viziunea dură a eului liric, accentuată în versul alb din final, cu rol de concluzie: „Ţărâna visării ce-a fost”.

(!!) Mai multe informații o să găsești în cuelgerile de specialitate pe care le găsești în librării sau online!

Alte întrebări interesante