Buna am nevoie de ajutor pentru un test la Istorie!!
Dau coroana
Subiect 1
Descrieți domnia și activitatea unuia dintre următorii voievozi: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș,
Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul.
Subiect 2
Explicați de ce domnitorii Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu au fost canonizați
(declarați sfinți) de către Biserica Ortodoxă Română și faceți o scurtă comparație între faptele
fiecăruia, care au condus la decizia de canonizare.
Subiect 3
În cel puțin cinci rânduri, faceți o descriere a regimului fanariot.
Răspunsuri la întrebare
Subiect 1
Ștefan cel Mare:
Stefan cel Mare reuseste sa dejoace planul turcilor de transformare a tarii in pasalac. In 1484 Imperiul Otoman cucereste Chilia, Cetatea Alba.
Vor avea loc incercari nereusite de recucerire a cetatilor pierdute. In 1487 Stefan cel Mare incheie pacea cu Imperiul Otoman si plateste din nou tribut Portii.
La moartea sa, Stefan cel Mare lasa o tara bogata si prospera, libera si cu un prestigiu recunoscut.
Subiectul 2
Domnitorii Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu au fost declarați sfinți deoarece după căderea comunismului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea unor figuri emblematice pentru istoria românilor și pentru tradiția monarhică românească. Tradiția bizantină cerea ca, pentru a-i canoniza pe voievozii de odinioară, Unsul lui Dumnezeu, adică Regele Mihai I al României, să facă unele gesturi simbolice. Din acest motiv, la insistențele unor ierarhi ortodocși, Puterea de la București a decis să îi permită Regelui exilat să revină în România cu ocazia sărbătorilor de Paști din 1992. Regele Mihai I a mers la Putna, unde s-a rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, iar apoi a fost întâmpinat la București de o mulțime de peste un milion de simpatizanți. Vizita Regelui exilat a permis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să proclame canonizarea voievodului Ștefan cel Mare.În cazul lui Constantin Brâncoveanu, voievod al Țării Românești și unul dintre cei mai influenți principi ai vremii sale, pentru Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a contat moartea de martir pe care și-a asumat-o la Constantinopole. Constantin Brâncoveanu a pierit împreună cu fiii săi după ce a fost acuzat că l-ar fi trădat pe sultanul otoman. Membrii familiei Brâncoveanu ar fi avut posibilitatea să își salveze viețile, dacă ar fi renunțat la credința creștină și ar fi devenit musulmani. Însă Constantin Brâncoveanu a refuzat această posibilitate și a preferat să își dea viața pentru credința creștină.
Subiectul 3
Deoarece domniile fanariote au durat mai mult de un secol atât în cazul Moldovei, cât şi în cazul Ţării Româneşti, în principate au fost impuse anumite caracteristici.
Printre aceste se numără:
1.grecizarea domniei, bisericii şi culturii
2.reducerea autonomiei celor două principate care este grav încălcată prin numirea exclusivă a domnilor de către sultan, prin interzicerea unei politici externe proprii a principatelor prin desfiinţarea armatelor naţionale care sunt înlocuite cu gărzi de arnăuţi, prin impunerea monopolului comercial otoman asupra principatelor etc.
3.creşterea puternică a obligaţiilor materiale către Imperiul Otoman, atât a celor oficiale, cât şi a celor neoficiale
4.includerea domnilor fanarioţi în rândurile administraţiei otomane având un rang egal cu cel al unui paşă cu două tuiuri
5.domnii scurte de maxim 7 ani, domnii fiind deseori mutaţi dintr-o ţară în alta