buna , am nevoie de caracterizarea lui Niculita minciuna de Ioan Alexandru Bratescu Voinesti. VA ROG,DAU FUNDA
Răspunsuri la întrebare
Scriitorul indica detalii semnificative referitoare la eroul caruia urmeaza sa-i faca portretul. Precizeaza, pe de o parte ele¬mente care tin de familia sa, faptul ca este feciorul lui Andrei Gropescu, dintr-un satuc, Manga, din comuna Magura, pe de alta parte, enumera cu rapiditate patru trasaturi ale lui Niculaita.
prin locutiunea adjectivala (baiat) cu judecata se precizeaza intelepciunea personajului, prin adjectivele blajin la vorba si masurat (in miscari), blandetea, firea echilibrata, iar adjectivul reluat sfios (si nu stiu cum sa zic: dar sfios, ori prin urmare sfios) il califica drept un copil timid.
Autorul insista pe aceasta din urma trasatura, motivand prin aceasta, pe parcursul textului narativ, alte calitati ale eroului.
Portretul personajului se constituie prin acumulare de trasaturi. Modalitatile de caracterizare sunt cele specifice textului epic, respectiv cele directe (repere furnizate de autor, de catre alte personaje, de personaj insusi) si cele indirecte (trasaturile se desprind din actiunile personajului, din ganduri, din mediul in care traieste). Dimensiunile portretului sunt dominant morale, existand doar un detaliu folosit ca element de ordin fizic (sa vezi pe domnul invatator ca-i pune peste parul negru cununa de merisor.,.).
Ca reper temporal, naratorul selecteaza din biografia personaju¬lui perioada din copilarie a lui Niculaita. Compozitional, fragmentul dat cuprinde trei secvente distincte, prima dintre ele oprindu-se la ipostaza de elev a lui Niculaita, cea de a doua, la relatia lui cu tatal sau, iar cea din urma, cu un caracter de fabula, prezinta istoria unei posibile porecle date copilului.
Momentul premierii lui Niculaita dezvaluie trasaturile morale ale copilului. Este constiincios, silitor, perseverent, cu foarte bune rezultate la invatatura, obtinand in toti anii de scoala primara premiul intai.
Naratorul insista pe reactiilor martorilor la eveniment, parinti, autoritati, consateni. Din perspectiva acestor personaje, Niculaita apare ca mandria si magulirea parintilor, oamenii din sat inconjurandu-l cu dragoste si urandu-i: Si la mai mare! Este evidenta bucuria parintilor in momentele descrise de narator pe un ton admirativ: Ca, de! nu e lucru putin, in ziua de Simpietru, in scoala impodobita cu flori, s-auzi ca striga colo: „Premiul intai cu cununa *- Gropescu Niculae...".
Fiind apreciat Pentru firea sa aplecata spre carte, Niculaita nu este insa iertat pentru greselile copilariei, asa cum apar in viziunea tatalui sau unele fapte savarsite de el. Pentru cei din jur, el pare ca un copil ciudat, neinteles, interiorizat, surprinzandu-i pe ceilalti cu preocuparile lui stranii. Atras de aspecte variate ale vietii, neintelese de unii sau de altii, Niculaita zaboveste deseori in fata viermilor de matase sau observa zborul vreunei vietati, uitand de treburile la care era pus.
Pentru caracterul lui curios si reflexiv este aspru sanctionat de parinti, fie cu bataie: De cate ori nu l-a urecheat tat-su..., De cate ori a fost trezit de arsura unei nuiele..., fie cu injuraturi arsura unei nuiele insotita de o injuratura... fie - lucru care-1 durea cel mai mult - cu batjocura: Ca incet si treptat a ajuns si la batjocura... Timidi¬tatea eroului nu inseamna o lipsa de personalitate: Ceea ce era mai greu de rabdat era batjocura, neavand curajul sa se apere.