Limba română, întrebare adresată de alessiafilip1, 9 ani în urmă

Buna!Am nevoie de o compunere legata de drepturile copilului!
cine ma ajuta?
dau fundita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabyn16ro
1
Toti copii sunt egali, fara discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, nationalitate sau etnie, limba, religie, opinii politice, stare materiala sau pozitie sociala, disabilitati din nastere sau de orice alt fel.
Copilul este îndreptatit sa aiba un nume de familie, un prenume si o nationalitate. Daca un copil este parasit in spital, unitatea medicala are obligatia de a raporta cazul politiei si autoritatilor locale, în scopul de a înregistra nasterea.

Statul român garanteaza accesul obligatoriu si gratuit la educatie pentru toti copiii, fara discriminare. Parintii au obligatia de a înscrie copiii la scoala si de a se asigura ca acestia nu lipsesc de la cursuri.

Copilul este liber sa primeasca si sa dea mai departe orice informatie care corespunde interesului lui. Parintii sau persoanele care au copii în îngrijire sunt obligati sa ofere informatii, sfaturi si explicatii copiilor si sa le permita sa îsi exprime propriile idei si pareri. Copiii sunt liberi sa practice propria lor religie.

Accesul la servicii medicale si la medicamente este garantat de catre stat. Parintii au obligatia de a solicita asistenta medicala necesara asigurarii starii de sanatate a copilului.
 
Copiii au dreptul sa fie protejati si dreptul la asistenta din partea autoritatilor locale. Noua lege urmareste dezvoltarea unor servicii alternative de tip familial.

Pîna la vîrsta de 14 ani, copiii nu raspund în fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidential specializat de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.
 
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un posibil risc sau care ii poate compromite educatia sau dauna sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale 
Alte întrebări interesante