Ed. tehnologică, întrebare adresată de melissamarin22, 8 ani în urmă

buna am nevoie de un eseu la Ed tehnologica despre "Importanta mineralelor pentru organism" ajutati-ma va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariuca9240
2

Răspuns:

Importanța Mineralelor si rolul lor in organism

In organismul nostru se afla cateva minerale (ioni) indispensabile unei bune functionari. Cele mai importante sunt: potasiul, sodiul, calciul, fosforul si magneziul.

Nivelul lor optim asigura buna functionare a numeroase tesuturi si sisteme din organismul uman. Dezechilibrul in aport, anumite afectiuni, unele medicamente, precum si expunerea la diversi factori de mediu pot produce modificari ale acestor minerale, cu alterarea diverselor functii. De aceea este importanta determinarea nivelului acestor minerale prin analize de laborator. Poate fi necesara determinarea nivelului din sange sau din urina.

Laboratoarele de analize medicale din cadrul Centrului Medical Panduri realizeaza determinarea acestor minerale atat din sange, cat si din urina. Pentru determinarea din sange este necesara recoltarea de sange dimineata, pe nemancate. Pentru determinarea din urina se strange urina din 24 ore (de la ora 7 dimineata, cand pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv). Se omogenizeaza urina recoltata si se masoara intreaga cantitate din care se toarna 100 ml intr-un pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Din aceasta urina se va lucra analiza si este necesar ca pacientul sa comunice cantitatea totala de urina din 24 ore.

Determinarea valorilor sanguine ale tuturor mineralelor enumerate mai sus este cunoscuta ca ionograma. Aceasta, realizata in dinamica,este utila in diagnosticarea si monitorizarea evolutiei unor afectiuni, precum si in monitorizarea unor tratamente medicamentoase. Alteori poate fi necesara urmarirea valorilor doar a unora dintre aceste minerale.

.

Magneziul, cantitativ al patrulea element mineral din organism, se regaseste in compozitia oaselor alaturi de calciu si fosfor (50% din cantitatea totala de magneziu din organism),restul de aproape 50% aflandu-se in interiorul celulelor, iar 1% in sange. Magneziul are multiple roluri in organism: rol plastic, fiind constituent al oaselor si al diverselor tesuturi, dar si numeroase roluri functionale, participand la peste 300 de reactii biochimice, dintre care unele cu rol in activarea unor enzime, in sinteza proteica, in metabolismul energetic, cu rol de reglare a excitabilitatii neuromusculare (alaturi de sodiu, potasiu si calciu), a glicemiei, a tensiunii arteriale, precum si cu rol in coagulare. Intre magneziu si calciu exista o stransa legatura, deficitul unuia dintre aceste minerale influentand metabolismul celuilalt. Hipomagneziemia se poate asocia cu hipopotasemie sau cu hipocalcemie. Balanta magneziului este influentata de aportul alimentar, dar si de functionarea tubului digestiv si a rinichilor.

Am pus și niște fotografii deoarece nu lăsa scriu multe cuvinte . Sper te-am ajutat.

Anexe:

melissamarin22: vai multumesc multtt te ador ahh msss
mariuca9240: cu drag
Alte întrebări interesante