Limba română, întrebare adresată de moonxstar, 8 ani în urmă

Buna! am nevoie de un rezumat ,,In vreme de razboi,,(capitolul I) scris de I.L. Caragiale. cat mai repede posibil,multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
6

Răspuns:

           In vreme de razboi

                 de I.L. Caragiale

- capitolul I  

Rezumat

        In capătul pădurii Dobrenilor, după doi ani de căutări, a fost prinsă ceata de tâlhari care speriase satul.

       Unul din ultimele atacuri ale tâlharilor fusese asupra casei şi averii preotului Iancu din Podeni, om pe care toată lumea îl invidia pentru darea sa de mână. Atacul se produsese într-un moment când popa era singur acasă. Câinii n-au lătrat. Au dispărut bani, dar nu şi cei trei cai frumoşi. A doua zi, preotul a fost găsit legat.

      În altă seară, în alt sat, alt atac. De data aceasta s-a lăsat chiar cu uciderea unei bătrâne. Dar a fost ultima fărădelege, pentru că ceata de hoți a fost prinsă.  

       Popa Iancu îi mărturiseşte fratelui său, Stavrache hangiul, că el însuşi e capul bandei de tâlhari dar deocamdată reuşise să-şi scape pielea. Stavrache îl tunde, îl îmbracă şi îl ajută să plece cu o trupă de tineri voluntari aflați în drum spre front.  

      Tâlharii au fost osândiţi, n-a mai amintit nimeni de preot, iar satul a uitat de Iancu.

       Dintr-o scrisoare de pe frontul de la Plevna, Stavrache află că fratele lui a murit ca un erou, fapt ce-l îndreptățeşte să-şi dorească însuşirea averii acestuia.

Explicație:


moonxstar: Mulțumesc frumos!
rodicajurescu: Cu drag.
Alte întrebări interesante