Limba română, întrebare adresată de alexiubita32, 9 ani în urmă

Buna! Am si eu o tema la romana si nu stiu cum sa o fac daca puteri sa mă ajutati⁉
Indicati constructiile incidente din textul de mai jos si explicati punctiunea acestora.
"Cracanel, Profesorul de științe naturale, pe numele lui Octav A., fusese poreclit astfel din pricina ca era mic, gras, cu burta si mergea cracanat. Era dirigintele nostru. Nu stiu ce pozne făcuse Marinescu G.- mi se pare ca venise fără numar- si cracanel o poftise pe maica-sa la ora de dirigintie.
Mai era de scris dar cine are cartea de romana de clasa a 8a daca ar putea sa se uite la ex 1 pg76 pentru a ma ajuta la accest ex.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
3

Salut!

● Indicați construcțiile incidente din textul de mai jos și explicați punctuația acestora:

"Crăcănel, profesorul de Ştiinţe naturale, pe numele lui adevărat Octav Anastasescu, fusese poreclit astfel¹/ din pricină că era mic, gras, cu burtă²/, şi mergea crăcănat. ³/ Era dirigintele nostru./⁴

Nu ştiu ⁵/ce poznă făcuse Marinescu Gheorghe ⁶/ ― MI SE PARE ⁷/CĂ VENISE FĂRĂ NUMĂR ― ⁸/ şi Crăcănel o poftise pe maică-sa la ora de dirigenţie. ⁹/

De-abia terminase de făcut apelul ¹⁰/și intra o cuconiță tare nostimă, elegantă și parfumată.¹¹/

―Doamna?¹²/

― Marinescu.¹³/ Mama elevului Marinescu Gheorghe! ¹⁴/ADĂUGĂ EA.¹⁵/

― Ah... da! ¹⁶/FĂCU OMUL ȘCOALEI.¹⁷/ V-am chemat, stimată doamnă Marinescu, ¹⁸/ca să mă plang ¹⁹/că fiul dum-nea-voastră nu poartă număr la mî-ne-că!²⁰/

― Mă surprinde, domnule Crăcănel ²¹/, ÎL ÎNTRERUPSE DOAMNA CONTRARIATĂ ²²/

Clasa a încremenit ²³/; iar Crăcănel, la fel.²⁴/

― Doam-nă... nu mă cheamă Cră-că-nel! ²⁵/(NOI ICNEAM DE RÂS PE SUB BĂNCI.)²⁶/ Mă cheamă Octav A-na-sta-se-scu!²⁷/ şi-apoi, ²⁸/REPEZIT PE CÂT PUTEA EL ²⁹/: Crăcănel îmi spun ²⁸/(AICI CU UN GEST TEATRAL, ÎMBRĂȚISÂND ÎNTREAGA CLASĂ) ³⁰/pezevenghii ăştia! ²⁸/"

• P⁷, P⁸, P¹⁵, P¹⁷, P²², P²⁶, P²⁹, P³⁰ sunt construcții incidente prin care se exprimă atitudinea autorului/vorbitorului sau aduc o explicație sau o completare, aparținând unui plan diferit de comunicare în interiorul aceluiași enunț, oferind o informație suplimentară comunicării de bază și care nu se leagă sintactic de aceasta.

• Semnelor de punctuație: virgula, parantezele sau liniile de pauză au rolul de a izola construcțiile incidente de restul enunțului.

°Observație:

"profesorul de Ştiinţe naturale" și "pe numele lui adevărat Octav Anastasescu" sunt apoziții dezvoltate, nu construcții incidente.

Alte întrebări interesante