Limba română, întrebare adresată de andreutzakriss, 9 ani în urmă

Buna! As dori si eu comentarii pro si contra, din perspectiva parintilor si a lui Nica din fragmentul de cls a 7-a. (de ce ar trebui sa plece si de ce nu ar trebui).Ptr cine nu are va spun despre ce e vorba. Actiunea se petrece in anul 1855 cand venise vremea de scoala, parintii lui Nica luan decizia de a-l duce pe acesta la Socola, la seminar(sa se faca popa), acesta ne vrand in nici un fel, incercand sa-i faca pe parinti sa inteleaga ca o sa-i fie prea dor de sat. Parintii nu isi schimba parerea, tatal spunandu-i ca este mare si va face cum spun ei. In noaptea dinaintea plecarii, Nica se gandeste sa le spuna parintilor sa-l duca la manastire, ca sa fie mai aproape de sat, dar nu apuca, deoarece caruta sosise cu tovarasul de drum.
Va rog mult de tot!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Parintii se gandesc intotdeauna la binele copilului lor. 

Ei cauta solutii pentru viitorul profesional al lui Nica, dorind ca feciorul lor sa fie ceva mai sus decat se-nvrednicira ei a fi.

Asa ca il indreapta pe acesta catre profesia de popa, pentru a-l scapa de saracie si pentru  a-i asigura o viata lipsita de grija zilei de maine.

Dar, asa cum sunt toti copii, necopti la minte, dar falosi tare cu farama de glagorie ce zace tolanita in capetele lor lipsite de samanta cugetarii, Nica se opuse cu indarjire  in fata deciziei parintilor sai, dar acestia au ramas hotarati, pana la capat.

Ce a decis destinul, odata cu trecerea timpului, stim !  Nica nu a ajuns niciodata un popa cuvios si aplecat numai spre lucrurile sfinte.
 
Neadaptat la bunele moravuri si canoane ale preotiei, el se leapada de straiele cele negre ale slujbasului Bisericii si se indreapta spre locuri mai apropiate sufletului sau nestatornic si vizionar. 

Astfel ca el ramane, peste timpuri,  fermecatoarea, inconfundabila si de neuitat farama de "huma din Humulesti".   

andreutzakriss: multe cuvinte mai sti ptr un copil de gradinita....
Utilizator anonim: eu nu cunosc cuvintele toate.  o sa caut "misto" si "bosumflata"
andreutzakriss: serios....ma enervezi
andreutzakriss: te dai drept ceva ce nu esti...
Utilizator anonim: chiar acuma plec..."aprozarul" e dupa colt, si parca ma fluiera prietenii
andreutzakriss: A lua (pe cineva) la mișto = a-și bate joc (de cineva), a-l ironiza
Utilizator anonim: ...la revedere!
andreutzakriss: bye!
andreutzakriss: sincer...tot nu am inteles chestia cu aprozarul, dar in fine, fiecare traieste intr-o lume a lui
andreutzakriss: vezi sa nu te ciripeasca
Alte întrebări interesante