Buna . As dori si eu un text argumentativ (20-30 de randuri) despre rolul mass-mediei in promovarea evenimentelor culturale, va rog!!
Răspunsuri la întrebare
Rolul mass mediei în viaţa socială contemporană
Dezvoltarea mass-media în noua eră a tehnologiei digitale globale constituie un element de referinţă pentru înţelegerea efectelor produse în rândul diverselor categorii de public prin intermediul mesajelor produse de mijloacele de comunicare de masă. Acestea au devenit un vector de transmitere a diverselor modele şi valori culturale convertite în tematici şi subiecte specifice.
În literatura de specialitate s-au conturat o serie de reprezentări teoretice care sunt de natură a explica modul de influenţă produs de mass-media, înţelegând prin aceasta radio, televiziune, iar mai recent internet şi noile media online, la nivelul unor segmente diversificate de public.
Fundamentarea modelului stimul-răspuns în analizele influenţei produse de mass-media reprezintă una din modalităţile de clarificare a problematicii legate de distribuţia, semnificaţia şi influenţele mesajelor mass-media. În acest sens s-au desprins următoarele concluzii privind efectele generate de sistemele mass media:
a) “Mesajele sunt concepute şi distribuite în modalităţi sistematice şi pe scară largă. În acelaşi timp, ele sunt transmise unei mase de indivizi şi nu persoanelor particulare.
b) Tehnologia reproducerii şi distribuirii neutre urmăreşte maximizarea receptării şi reacţiei la nivel colectiv.
c) Structurile de grup sau sociale au un rol mic sau chiar inexistent, iar legăturile dintre media şi individ sunt directe.”
Sistemele mass media au avut o influenţă profundă asupra societăţii şi a culturii contemporane. Expunerea la diversele mesaje media, indiferent că discutăm despre cinematografie, radio sau televiziune, vizualizarea unui anumit program determină receptarea şi ulterior posibila acceptare a acestuia. Orice mesaj mass media difuzat, şi acceptat în mod favorabil de public, constituie astfel un argument pentru modelul stimul-răspuns. Mesajele media constituie practic realitatea socială, influenţează capacităţile şi nivelul de raţionare al persoanei, precum şi apartenenţa acesteia la un anumit segment de public divers din societate. Care este în fapt principala cauză în acceptarea influenţei produsă de mesajele media? La începutul anilor’60, Daniel Katz sugerează că: “principala raţiune a dezvoltării unui proces de influenţă se exprimă prin atitudinile noastre şi cele patru funcţii: de adaptare, cognitivă, de exprimare a personalităţii şi cea ego-defensivă, expresii ale motivaţiilor psihologice şi ale nevoilor individului.”
Analizând cele patru funcţii vom observa o serie de caracteristici pentru fiecare dintre ele:
• funcţia de adaptare este susţinută de două elemente sau componente specifice.
• componenta pozitivă procură gratificaţii, cea negativă este generatoare de disconfort şi decepţii şi este un indicator pentru gradul ridicat sau scăzut de adaptare la mediul social al individului.
• funcţia cognitivă, care este consemnată prin sensul generat la nivelul concepţiei publice, dar şi în ceea ce priveşte raţiunea de organizare a unui mesaj.
• funcţia de exprimare a personalităţii, constă în adaptarea la o serie de valori acceptate în plan social.
• ultima funcţie este cea de tip ego-defensiv, aceasta presupune promovarea imaginii de sine, prin care orice persoană va încerca să îşi dezvolte o imagine potrivită sau adaptată la sistemele de notare acceptate în viaţa socială.
Sistemele mass-media generează influenţă asupra diverselor categorii de public, noile tehnologii au avut în ultimele decenii o expansiune explozivă, accentuând procesele interactive specifice erei digitale. Trăim într-o eră a “spaţiului cibernetic”, interacţiunea a devenit cuvântul de ordine al momentului, viaţa noastră depinde în mare măsură de modul în care înţelegem să utilizăm noile tehnologii avansate. Cultura audio-vizuală are în acest sens un rol fundamental în influenţarea diverselor categorii de public, televiziunea şi internetul generează în zilele noastre o forţă de sugestionare cu implicaţii de masă.
“Dăunătoare este sugestia pe care ecranul, prin magia sa onirică o administrează cu regularitate spectatorilor pe care ambianţa de irealitate o instalează în permanenţă în jurul spectatorilor care se simt frustraţi de existenţă.”
Captarea şi influenţa diverselor categorii de public este un obiectiv al producătorilor mass media, valorile culturii de masă sunt receptate, iar interesul publicului tânăr pentru diverse sisteme media este în creştere. Numeroase cercetări realizate în domeniul influenţei sistemelor mass-media, au drept obiectiv analiza mesajelor transmise prin canalele media, impactul generat asupra diverselor categorii de public, precum şi conţinutul acestora. Orice mesaj transmis de mass media are eficacitate şi influenţă asupra publicului datorită modalităţii de prezentare şi conţinutului propriu-zis.
Sper sa-ti fie de folos