Fizică, întrebare adresată de carmenpetrovicp089ko, 8 ani în urmă

Buna, as vrea sa stiu cum poti sa faci masuratorile la ampermetru si voltmetru?

Imi trebuie pentru un proiect. : )

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
0

     Ampermetrul si voltmetrul sunt aparate pentru masurat valoarea curentului electric, respectiv valoarea tensiunii electrice. Aceste aparate au drept  sursa de alimentare cate o baterie ( sau un set de baterii ) standard.

   Fiecare aparat are un comutator cu care alegem domeniul in care ne asteptam sa se incadreze curentul sau respectiv tensiunea ce urmeaza a fi masurate.  Deasemena, are un indicator care poate fi mecanic ( cu ac indicator) sau un ecran LCD.

   Odata ales domeniul de masurare, inchidem comutatorul de alimentare si punem jack-urile de masura in punctele unde vrem sa masuram.

    Ampermetrul, pentru ca indica valoarea curentului electric, se va inseria in circuit. In acest fel, curentul ce trece prin zona ce ne intereseaza , va trece si prin ampermetrul nostru, iar noi vom citi pe ecran valoarea acestui curent.

   Voltmetrul, pentru ca indica valoarea tensiunii electrice, se va pune in paralel cu portiunea de circuit. In acest fel, la capetele acestei portiuni de circuit va fi aceeasi valoare a tensiunii ca si la capetele jack-urilor: pe ecran vom citi valoarea acestei tensiuni.

Alte întrebări interesante