Limba română, întrebare adresată de AndreABai, 9 ani în urmă

Buna Brainly,
Ma ajutati si pe mine cu ceva? Am nevoie de rezumatul baladei populare "Constantin Brancoveanu". Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3

 
Poetul popular povesteste intamplarile legate de moartea lui Constantin Brancoveanu si a fiilor sai,intr-o anuita succesiune.
 

Expozitiunea este continuta de primele sase versuri,impreuna cu intriga.C.Brancoveanu este un "boier vechi si domn crestin".el a acumulat averi ,ceea ce starneste banuiala si invidia sultanului.

Intriga.Sultanul hotaraste uciderea lui Brancoveanu.

Desfasurarea actiunii.Turcii il prind pe Brancoveanu si pe fiii sai.Prizonierii sunt dusi la Stambul si sunt inchisi in turnul mare al cetatii Edicale.Sultanul ii reproseaza domnitorului roman intentia de nesupunere,dorinte de independent a tarii si emisiunea unor monede de aur.Sesizand pericolul,Brancoveanu da un raspuns evaziv.Sultanul ii cere sa renunte la legea crestina in schimbul vietii lui si a fiilor sai.Voievodul roman refuza demn si categoric aceasta propunere.El asista neputincios si indurerat la uciderea primilor doi fii.Sultanul isi reinnoieste propunerea ,dar Brancoveanu refuza din nou.Este decapitate  apoi si cel de-al treilea fiu.

Punctul culminant.Domnitorul isi exprima durerea prin gesture si lacrimi.El isi da seama ca totul este pierdut si se adreseaza direct ucigasilor exteriorizandu-si intreaga ura si blestema.

Deznodamantul.Ofensati de curajul domnitorului,turcii il jupoaie de viu.Brancoveanu riposteaza vehement prin cuvinte dure pe masura faptei lor si-si exprima din nou adeziunea la credinta strabuna.

Alte întrebări interesante