Biologie, întrebare adresată de anonim19890, 8 ani în urmă

Buna ,cine imi poate face un rezumat despre diviziunea indirecta (mitoza și meioza)am nevoie măine pentru proiect la bio,va rog.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marulruginit123
1

Răspuns:

Meioza este tipul de diviziune celulară care permite formarea celulelor reproducătoare. Ea se desfășoară în organele reproducătoare, în celulele germinale, și se finalizează cu formarea celulelor reproducătoare asexuate (spori) sau sexuate (gameți). Meioza se desfășoară în două faze: o primă fază reducțională (meioza I), urmată de o fază ecvațională (sau ecuațională, meioza II).

Mitoza este etapa ciclului celular prin care se realizează procesul de distribuire egală a materialului genetic al celulei mamă între două celule fiice. În faza S (de sinteză), anterioară mitozei, celula mamă eucariotă și-a dublat cantitatea de material genetic (ADN) astfel încât, prin diviziune celulară, rezultă două celule fiice, identice din punct de vedere genetic atât între ele, cât și cu celula mamă.

Explicație:

Rolul mitozei:Asigură creșterea și dezvoltarea unui organism;

Asigură repararea țesuturilor afectate;

Asigură continuitatea reprezentanților unei specii.

Importanța meiozei constă în faptul că permite menținerea unui număr identic de cromozomi la descendenți comparativ cu părinții, deci permite păstrarea numărului de cromozomi caracteristici speciei de-a lungul generațiilor. În urma meiozei, dintr-o celulă diploidă se obțin câte patru celule haploide numite gameți; la speciile cu reproducere sexuată, un gamet masculin va fuziona cu unul feminin pentru a forma zigotul, reformând garnitura diploidă specifică a speciei. Diviziunea meiotică este un proces obligatoriu și necesar organismelor care se înmulțesc pe cale sexuală.

Alte întrebări interesante