Limba română, întrebare adresată de deniandreea988, 8 ani în urmă

Buna, cine ma ajuta cu un discurs (cam de o pg) despre un subiect de interes public pentru colegii din clasa. Urgent. Multumesc.


idontlikeithere: Ce tema ai vrea? Sau ce tema i-ar interesa?
deniandreea988: Orice tema, despre pandemie, despre scoala online, despre cum au incept din nou scolile fizic, niste subiecte in voga. Daca ai alte idei le astept.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
2

DISCURSUL este comunicarea în care se transmite publicului un mesaj. În cazul tău publicul sunt colegii de clasă, iar mesajul este:

                 De ce este important să învățăm la școală?

    Salut, dragi colegi!

    Ați auzit vreodată pe cineva spunând că școala e o pierdere de vreme?

   Ei bine, vreau să vorbesc astăzi despre importanța școlii în viața noastră și despre rolul asimilării cunoștințelor de-a lungul timpului.

  Cu toții am trecut prin momente în care am zis că nu ne folosește materia X, că noi vrem să învățăm limba X și am neglijat multe informații care cu siguranță ne vor ajuta pe viitor.

  Cred că la școală putem învăța foarte multe lucruri utile și benefice pentru viață, dincolo de lecțiile predate și de manualele uneori prea grele. Trebuie să fim atenți, să deschidem ochii și să privim dincolo de zidurile școlii. Să privim către viitor și să realizăm că fără școală nu am putea să ne îndeplim visul. Acela de a fi medic, pompier, pilot sau multe altele. Dar mai presus de toate meseriile acestea, fără școală noi nu am putea deveni oameni. Oameni capabili să gândeasă, să judece și să fie responsabili.

Școala este o disciplină.

...

Continuă discursul și scrie din propria ta experiență. Ce înseamnă școala și învățatul pentru tine? Cum te-ai raportat până acum la acest lucru? Crezi că a învăța bine la școala are consecințe favorabile pe viitor? etc.

Ne amintim că un discurs trebuie să fie structurat astfel:

  • Introducere:
    → Salutăm publicul și ne prezentăm;
    → Captăm atenția publicului (o glumă, o întrebare etc.);
    → Precizăm subiectul discrusului.

  • Cuprins:
    → Expunerea ideilor principale și a informațiilor relevante;
    → Folosirea expresiilor specifice în trecerea de la o idee la alta: (Voi începe să vorbesc întâi despre..., mai apoi despre... În primul rând... În al doilea rând...);
    → Este de preferat ca discursul să fie mai scurt și să capteze atenția publicului, decât unul lung și plictisitor.
  • Încheierea:
    → O concluzie generală;
    → Mulțumirea pentru atenția acordată;
    → Acordarea timpului pentru întrebări din partea publicului.

Poți vedea un alt exemplu de discrus aici:

https://brainly.ro/tema/2148432

Alte întrebări interesante