Limba română, întrebare adresată de sticla28, 8 ani în urmă

buna ,cine stie cum se face o perspectiva narativa ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cosmaandra2000
169

Tipuri de perspectivă

Omniscientă

- narator extradiegetic, omniscient, omniprezent, implicat, știe trecutul personajelor și evoluția viitoare, formulează judecăți de valoare, utilizează epitete calificative și valorizante

- insistă asupra mesajului

- există o viziune "dindărăt" ( par-derriere )

- naratorul știe mai mult decât personajul

Obiectivă

- narator extradiegetic dar neutru

- înregistrează evenimentele cu detașare, ca un observator

- exista o focalizare externă, cu apropierea planurilor/ cadrelor

- abundența detaliilor

- fragmente descriptive numeroase

- viziune din afară ( du dehors )

- naratorul nu știe tot, apar mărci ale ezitării care arată că informația este incomplet preluată ( se spune, se bănuia, se povestește, etc. ) sau adverbe ( poate, pe semne, probabil, etc. )

Subiectiva

- narator personaj, utilizează persoana I

- percepție personală asupra lumii și evenimentelor

- percepție relativă, fragmentară

- introspecție, digresiuni cu conținut meditativ/ filosofic

Aceste trăsături te vor ajuta în a face compunerea pentru analiza perspectivei narative dintr-un fragment. Primul pas este să identifici tipul de perspectivă și naratorul. Uneori se pot îmbina perspectivele, deci poți începe compunerea spunând asta.

Model de compunere pentru perspectiva narativă

       Perspectiva narativă prezentă în fragmentul dat este cea ... , deoarece naratorul ... ( aici spui cum este și adaugi și una din trăsăturile de mai jos, nu trebuie sa fie lungă ).

       O primă caracteristică ce relevă prezența a acestei perspective este ... ( si de aici dezvolți, de fiecare dând neapărat exemple; după ce dai trăsătura, pui în paranteză exemplul din text, gen mărci ale persoanei 1, sau pasaje de descriere, detalii, conținutul meditativ, mărci ale ezitării, sau orice mai găsești tu din cele de mai sus in textul tău. Scrii vreo 3 trăsături cu exemple )

        Așadar, ... / În acest fragment, ... ( formulezi o încheiere scurta și surprinzătoare ) Ex: Așadar, experiența subiectivă a personajului devenit narator exprimă esența perspectivei subiective, utilizată de autoare. SAU În acest fragment, naratorul este extradiegetic și reușește să adopte două tipuri de de perspectivă prin intermediul cărora sunt relatate întâmplări într-un mod original.


sticla28: perspectiva narativa din opera ,,O moarte care nu dovedeste nimic "'
sticla28: care este ?
cosmaandra2000: Te rog sa citesti ce am scris si sa iti dai seama si singur, ca doar asa inveti. Nu am citit cartea, am dat un search si din prima propozitie reiese ca este subiectivă . De ce ? E la persoana I, el participa la intamplari si el este si narator ( ca intr-un jurnal ). Daca nu e la persoana I te uiti la ce fel povesteste naratorul, si la trasaturile pe care ti le-am dat.
sticla28: ce putem sa scriem la caracteristici
sticla28: ??
cosmaandra2000: Tot ce e cu liniute la perspective, sunt caracteristici/trasaturi
Alte întrebări interesante