Fizică, întrebare adresată de Graty75, 8 ani în urmă

Bună! Comentați din punct de vedere fizic această poezie din poză. Este poezia La steaua de Mihai Eminescu. O jumătate de pagină de caiet mic. Dau coroana+37 puncte. Repede! E pentru azi!

Anexe:

smartest01: Ideea e ca distanta foarte mare pana la steaua respectiva, ca dealtfel pana la cele mai multe stele, faca ca chiar si lumina, cu viteza ei fantastica de 300.000km/s, sa aibe nevoie de un timp imens, de mii de ani. In acest rastimp e foarte posibil ca steaua la care ne uitam vrajiti, deja sa se fi stins, asa cum ciclul natural al stelelor.
Cam asta e ideea.
Graty75: Ok. Mulțumesc mult!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Răspuns:

pentru a "vedea" steaua trebuie ca lumina (fotonii) ce pleaca de la stea sa ajunga la noi.

Distantele Pamant-stele sunt foarte mari. Spre exemplu, distanta Pamant - Centrul Căii Lactee este de aproximativ 2,6·10⁴ ani-lumină, iar Galaxia Andromeda este situată la distanta de aproximativ 2,5·10⁶ ani-lumină.

1 an-lumina - distanța pe care lumina o parcurge intr-un an ≅ 1·10¹³ km

Astfel, daca timpul de viata al unei stele din centrul Căii Lactee este mai mic de 2·10⁴ ani, sau daca timpul de viata al unei stele din Galaxia Andromeda   este mai mic de 2,5·10⁶ ani,  lumina lor va ajunge la noi dupa disparitia ("stingerea") acelor stele. Dar pot fi "vazute" de pe Pamant pentru durate de timp egale cu duratele de viata ale stelelor respective.

Alte întrebări interesante