Limba română, întrebare adresată de olaruemilia06, 9 ani în urmă

Buna,imi faceti si mie un rezumat pe scurt,adica puteti sa il copiati de undeva,numai ca eu nu gasesc...Imi trebuie povestea 3 frati imparati de Petre Ispirescu.. E urgent..Va roog!! Dau 30 p.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dianaalina24
56
a fost odata un om sarac . intr-o zi in timp ce era in padure la cules de vreascuri , gaseste un ou alb , mare si frumos , intr-un cuib . ajuns acasa se sfatuieste cu familia , si decide sa vanda oul ca sa cumpere malai.la targ , singurul om interesat de ou ii daduse doi saculeti de galbeni .asa omul cumpara mancare din belsug . a doua zi iar se duce in padure , iar gaseste un ou , si il vinde. continua asa pana intr-o zi  cand gaseste pasarea ,si o duce acasa la el , si o pune intr-o colivie. asa pasarea ii facea cate un ou pe zi .omul sarac  devenise un negustor bogat . intr-una din zile pleaca intr-o calatorie, iar copiii intra in colivie ca sa se joace cu pasarea, numai ca vad scris ceva sub aripa .il cheama pe dascal sa citeasca de scria . astfel dascalul pune gand rau pasarii , si face tot posibilul sa o convinga pe femeie sa ii dea pasarea s-o gateasca. 
duce pasarea acasa , si ii zice bucataresei sa o gateasca , dar sa nu arunce nimic de la ea. pe la dascal trec copiii care aveau foame , iar bucatareasa le da capul , inima si pipota.
astfel cel ce manca capul devenea imparat , cel ce manca pipota devenea intelept iar cel ce manca inima avea sa gaseasca sub perna in fiecare zi , cate o punga cu galbeni.
de aceea mijlociul stiu imediat ce insemna scrisul de sub aripa pasarii , si intelesese ce vroia dascalul sa faca cu ei , asa ca isi indeamna fratii sa fuga de acasa.
asa cel mare ajunge imparat , cel mijlociou devine intelept la curtea imaratului , iar cel mic pleaca in lume.
intre timp imparatul cheama la judecata pe mama lor si pe dascal, si ii transforma in stane de piatra.
in acelasi timp fratele mic asjuns intr-un oras mare , aude de o femeie foarte frumoasa , dar care cerea doua pugni de galbeni pentru a fi vazuta . astfel el se indragosteste de femeie. numai ca femeia ii afla secretul si il imbata , si ii scoate inima pasarii. 
amarat si sarac ,baiatul se duce sa munceasca la un pescar . aici prinde o mreana , o curata si in ea gaseste o covatica , cu care se gandeste el sa bea apa . numai ca de fiecare data cand o umplea cu apa , aceasta se umplea si de galbeni .
bucuros ca are galbeni se intoarce la femeia ce il pacalise prima data , numai ca aceasta ii afla iar secretul si il pacaleste si a doua oara . 
suparat si infometat , pleaca in padure , unde gaseste niste smochine . le mananca si se transforma in magar . mananca iar si se transforma in om . asa ii vine ideea de a se intoarce la femeie . ajuns acolo le da sa manance smochine , femeii si cu toti ai sai , si acestia se transforma in magari .
baiatul ia magarii si pleaca cu ei la curtea imparatului , iar acesta isi sfatuie fratele sa ii faca iar oameni . atunci femeia decide sa se marite doar cu mezinul , pentru ca el reusise sa o invinga .
se facu nunta mare , iar cei trei frati au condus imparatia.

olaruemilia06: Multumesc mult :*
dianaalina24: cu placere , sper ca ebine asa . mai pe scurt nu aveam cum . :-)
olaruemilia06: nu,e perfect :*
dianaalina24: :-)
Alte întrebări interesante