Limba română, întrebare adresată de enescudenisa, 8 ani în urmă

Buna,imi poate explica cineva complementul direct,complementul indirect,completiva directa,completiva indirecta?
si care este diferenta dintre un complement direct si cel indirect?
va rog mult(maine dau test la romana),dau funda​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreimarcel923
5

Răspuns:

Desigur

O să încep prin explicarea complementului direct.

Complementul direct răspunde la întrebările "Pe cine?" și "Ce?". O să iau un exemplu:

I-am văzut pe stradă. Aici complementul direct este pronumele personal "I-". O să pui întrebarea astfel: PE CINE am văzut pe stradă? Pe ei (îi, i).

Complementul indirect poate să fie atât în cazul acuzativ, ca și complementul direct și răspunde la o mulțime de întrebări precum LA CINE? LA CE? PENTRU CINE? PENTRU CE? DESPRE CINE? DESPRE CE? etc. Acesta se poate afla și în cazul dativ, atunci când răspunde la întrebarea UNICĂ: CUI? O să iau 2 exemple semnificative pentru fiecare caz:

  1. În cazul acuzativ: Am vorbit cu prietenii tăi. O să pui întrebarea astfel: CU CINE am vorbit? Cu prietenii, care este complementul indirect al propoziției. Am luat fără "tăi" deoarece are o altă funcție sintactică și sunt 2 lucruri diferite.
  2. În cazul dativ: I-am spus ce să facă. Complementul indirect aici este pronumele personal "I-". O să pui întrebarea astfel: CUI i-am spus ce să facă? Lui, îi, I.

Atât a fost cu complementele directe și indirecte.

Cât despre completiva directă și cea indirectă, se aseamănă foarte mult cu complementele directe și indirectă. O să încep cu completiva directă...o să pui întrebarea la fel ca la complementul direct. O să iau un exemplu:

Știu ce să fac.

Ca să determini ce tip de propoziție subordonată ai în această frază, trebuie mai întâi să identifici predicatele. Predicatele sunt: "Știu", și "să fac". Pronumele relativ " ce " este doar elementul de relație care leagă propozițiile. După cum știi, propoziția principală(regentă) este acea propoziție care nu depinde de alte propoziții din aceeași frază. Adică ea are un înțeles fără ajutorul celorlalte propoziții. Trebuie să stabilești, de asemenea, ce fel de propoziții ai. O să separ fraza în propoziții:

ȘTIU¹/ce SĂ FAC.²/ O să ai că P1 este propoziția principală, iar cea de-a doua propoziție este subordonata. Rămâne de stabilit tipul acesteia. Punem întrebarea....CE știu?=> ce să fac => că este o propoziție subordonată completivă directă, deoarece răspunde la întrebările complementului direct.

Este la fel și la propoziția subordonată completivă indirectă. O să iau un exemplu, propoziția fiind deja separată în propoziții:

I-AM CERUT ajutorul¹/celui care îmi ESTE PRIETEN.²/ P1 este propoziție principală, iar P2 este completivă indirectă, pentru că răspunde la întrebarea CUI. Întrebarea corectă o pui așa: CUI i-am cerut ajutorul? Celui care îmi este prieten.

Sper că explicația mea îți va fi de mare ajutor. Succes mâine la test! ;)


enescudenisa: mersi mult☺☺
andreimarcel923: Pentru nimic
Alte întrebări interesante