Bună! Îmi poate explica cineva "potențialul de membrana" la celula?? Citesc de vreo ora și nu resusec sa înțeleg, mulțumesc anticipat!!
Răspunsuri la întrebare
Potenatialul de membrana se refera, in mare parte, la diferenta de sarcini electrice de o parte si de alta a membranei. (asa cum am desenat in imaginea 1)
Principiile de baza :
-miscarea ionilor are loc dinspre concentratia mare catre cea mica
-ionii cu sarcini identice se vor indeparta unii de altii, iar cei cu sarcini opuse se apropie intre ei
-permeabilitatea selectiva a membranei
In starea de repaus, membrana e incarcata pozitiv la exterior(+) si negativ (-) la interior, deoarece in interiorul celulei sunt niste proteine puternic incarcate negativ, nedifuzabile, iar la exterior predomina ionii de sodiu, care determina sarcina pozitiva. Pompele pentru acest schimb ionic functioneaza in absenta impulsurilor electrice, de aici vine si termenul de REPAUS.
La pagina 9 (dreapta sus), in manual, scrie de transportul activ secundar, numit si COTRANSPORT ---> se refera la functionarea acestei pompe Na/K.
Acel pasaj se refera la faptul ca Na este fortat sa iasa din celula (impotriva gradientului sau de concentratie), iar energia utilizata pentru a efectua iesirea sodiului din celula este transferata de la energia ce a fost folosita pentru patrunderea potasiului in celula. Astfel, pompa reintroduce in celula potasiul care se afla la exterior si expulzeaza Na din celula intr-un raport 2 K/ 3 Na. => 2 molecule de potasiu intra in celula si concomitent 3 molecule de sodiu ies. (imaginea 2)
Cand ionii de potasiu intra, ei fiind incarcati pozitiv (K+), se leaga de anionii din celula (care au sarcina negativa), ca de exemplu proteinele de care vorbeam mai sus, sau atomii de clor, etc.
Membrana celulara cuprinde anumite canale, prin care potasiul are posibilitatea de a iesi.
De exemplu, un stimul actioneaza asupra celulei, celula atinge valoarea absoluta-PRAG si se produce depolarizarea celulei.
Depolarizarea celulei este reprezentata de PANTA ASCENDENTA (poti vedea acest lucru la figura 9, pagina 10 - acea linie care urca de la valoarea minima de -80mV, pana la un anumit nivel). Depolarizarea se produce datorita deschiderii canalelor voltaj dependente, prin care Na patrunde in celula deoarece celula in aceasta etapa prezinta o permeabilitate deosebita pt acest tip de ion. Membrana, care este incarcata negativ in interior, pozitiv la exterior (in conditiile de repaus), intrarea sodiului in celula va determina schimbarea acestor sarcini (adica va fi negativ la exterior si pozitiv la interior - imaginea 3)
In tot acest timp, trebuie sa stii ca potasiul inca se afla in celula.
In urma schimabrii de sarcini care a avut loc in panta ascendenta, membrana celulara e incarcata negativ la exterior, pozitiv la interior. In momentul cand acest lucru se intampla, mebrana celulara va dori sa-si refaca starea ei initiala de repaus.
Deoarece sunt mult prea multe sarcini pozitive la interior (potasiu, sodiu), si sarcini negative la exterior (ca de exemplu. atomii de clor) acest lucru va determina expulzarea potasiului catre exterior.
ASTFEL, Repolarizarea- ilustrata prin PANTA DESCENDENTA (cand linia coboara catre valoarea sa initiala) se datoreaza iesirii potasiului din celula, cu scopul de a restabili acea stare de repaus (pozitiv exterior, negativ interior)
Dupa care ciclul se reia.