Bună! Îmi puteţi explica procesul de ionizare(clasa a7a-a8a)? Nu înțeleg cum se procedează, și de la profesoară nu am înțeles. Dacă ați putea explica și caracterul chimic, electrochimic, electrovalența, ar fi perfect.
Răspunsuri la întrebare
PE SCURT: Ai invatat in cls. a VII-a despre atom si anume....:
Atomul = cea mai mica particula dintr-o substanta indivizibila prin procedee chimice dar divizibila prin procedee fizice complexe.
D.p.d.v. constructiv atomul este format din:
Nucleu (partea centrala) = care contine neutroni (n0) si protoni (p+)........ si...
Invelis de electroni (partea exterioara) = spatiul din jurul nucleului in care graviteaza electronii si bine inteles este format din electroni (e-)
Un atom in stare fundamentala are nr. p+ = nr. e-, deci este neutru d.p.d.v. electric
Z = numarul atomic = nr p+ sau e-
N = numar n0
A = numar de masa = Z + N = Z + n0
Daca un atom are nr p+ > nr e- => ion pozitiv iar daca nr. p+ < nr e- (adica mai multi e- in structura fata de p+) => ion negativ
Formarea ionilor se face prin procesul de ionizare, care este procesul de acceptare / cedarea a 1 sau mai multi e- cu formare de ion negativ (dupa accepatare) / ion pozitiv (dupa acceptare)
Exemplu
Luam atomul de N cu Z = 7 si vom avea K = 2e- L = 5e-
stratul L are maxim 8e- iar jumatate are 4e- asadar daca stratul este completat peste jumatate atomul va accepta electroni si invers va ceda electroni .... deci ce de la 5e- pana la 8e- el va accepta diferenta pentru asi forma o configuratie satbila, dece daci va accepta 3e- => (conf celor scrise mai sus) un ion negativ
K = 2e- L = 5e- --- +3e- ---> K = 2e- L = 8e- => N-3
Luam atomul de Li cu Z = 3 si vom avea K = 2e- L = 1e-
stratul L are maxim 8e- jumatate este 4 deci 1e- este sub jumatate iarin acest caz va ceda diferenta pentru asi forma o configuratie satbila, daci -1e- => (conf celor scrise mai sus) un ion pozitiv
K = 2e- L = 1e- --- -1e- ---> K = 2e- =>Li+
Caracterul chimic este metalic = valabil pentru toate elementele care cedeaza 1 sau mai multi e- si se numesc elemente metalice..... si nemetalic valabil pentru toate elementele care accepta 1 sau mai multi e- si se numesc elemente nemetalice.
Caracterul electrochimic este electropozitiv = valabil pentru toate elementele care cedeaza 1 sau mai multi e- si se numesc elemente electropozitive..... si electronegativ valabil pentru toate elementele care accepta 1 sau mai multi e- si se numesc elemente electronegative.
Electrovalenta este valenta cu sarcina si anume pentru ionii pozitivi electrovalenta este = cu valenta elementului respectiv si cu + in fata.... iar pentru ionii negativi electrovalenta este = cu valenta elementului respectiv si cu - in fata
Li are valenta I iar electrovalenta este -I
N are valenta 3 iar electro valenta este -III
sper ca info sa iti fie de ajutor....!!