Limba română, întrebare adresată de crisscristina54, 9 ani în urmă

Buna! redacteaza o compunere de 17-25 de randuri in care sa demonstrezi ca poezia Pace de George Cosbuc este pastel...Am nevoie urgent! Multumesc anticipat!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaIsabel1
38
Definit ca o specie a genului liric,pastelul este o creatie lirica in versuri care,folosind ca mod de expunere descriera ,scriitorul exprima direct sentimentele in fata unui aspect din natura,utilizand in acest scop un limbaj expresiv si o versificata
  Opera Pace este un pastel deoarece intruneste toate trasaturile de forma si de continut ale aceste specii literare.
  Fiind un pastel modul dominant de expunere este descrierea deoarece prezinta trasaturile specifice ale naturii surprinse intr-un peisaj nocturn
  Elementele surprinse: dealurile,satul,codrii,brazii,padurea  apartin planului terestru si luna si stelele apartin planului cosmic.Tabloul este realizat dintr-o suta de imagini artistice (vizuale, auditive, ex.) ce au rol de a crea o atmosfera linistita.Perspectiva asupra naturii este panoramica, de ansamblu dar aceasta alterneaza si cu observarea detaliilor atat in planul departat cat si in cel apropiat fiind o descriere subiectiva scriitorul prezinta realitatea asa cum o vede el.
   Perceptia subiectiva asupra peisajului este demonstrata prin folosirea unui limbaj expresiv bogat in figuri de stil Codrii canta-n drum este personificare si are rolul de a pune in evidenta sunetul frunzelor care fosnesc.
   Versurile sunt organizate in strofe masura este de 5-8 silabe rima este imperecheata. Aceste asigura muzicalitatea versuriilor.
  In comcluzie, poezia este un imn inchinat naturii.

 
Alte întrebări interesante