Limba română, întrebare adresată de andreicojo1, 8 ani în urmă

Buna seara. am dat azi o lucrare de control la romana din subiect si predicat. a fost un execitiu in care trebuia sa scriem 3 propozitii. 2 cu predicat verbal si una cu predicat nominal. eu am scris "o ora e 60 de minute" la prima (verbala), "painea e 3 lei" la a doua (verbala) si "imi place ciocolata" la a 3-a (nominala). eu stiu deja ca am gresit la cea nominala dar puteti sa-mi spuneti daca pe celelalte 2 le-am facut corect?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabiPDG
0

Răspuns:

Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o însușire (îl califică) și arată cine este, ce este sau cum este subiectul. Răspunde la întrebările: cine este?, ce este?, cum este? adresate subiectului.

Dacă spui " O oră este 60 de minute" predicatul este nominal deoarece arată cum este ora, dacă ai fi alcătuit altfel propozitia ( ex : ora durează 60 de minute) ai fi evitat folosirea unui verb copulativ ceea ce îți dădea siguranța că este predicat verbal.

Iar a doua propoziție se află in aceeași problemă ca prima. La urmatoarea lucrare incearca sa nu folosești verbe copulative la alcătuirea unei propozitii care sa conțină un predica verbal!

Sper că te-am ajutat!

Alte întrebări interesante