Bună seara,
Comentează schimbul de replici dintre Lică si Ghiţă, precizând la cine face referire Lică: "E însă o slabiciune de care ma tem, fiindcă nu stii niciodată cum s-o apuci; e azi mai mare, mâine mai mică si când ai crede c-ai nimerit-o, dai greş. [...]
- Ce fel de slăbiciune? întrebă Ghiţă cam cu jumatate de gura.
- De femei, ba chiar mai rea decât aceasta, de o singură femeie."
Mulţumesc mult!
Dau puncte multe.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Lică se referă la Ana, soția lui Ghiță, și la faptul că Ghiță își iubește soția.
Pentru că se ferește de oamenii cărora nu le poate exploata slăbiciunile, Lică nu vrea să-l ia de tovarăș pe Ghiță („de oamenii care au asemenea slăbiciune mă feresc”). Dragostea lui Ghiță pentru Ana („o singură femeie”) este descrisă ca fiind o slăbiciune, dar una care lui Lică îi este nefolositoare.
Explicație:
Dialogul complet este:
„— Nu te primesc! răspunse Lică tot atât de hotărât și de rece. Pe om nu-l stăpânești decât cu păcatele lui, și tot omul are păcate, numai că unul le ascunde mai bine. Ca să le dea mai lesne pe față, caută-i slăbiciunea, fă-l să și-o deie de gol și faci cu el ce vrei, căci unul se mânie, altul se rușinează, al treilea se zăpăcește, dar nu e nici unul care nu-și pierde bunul cumpăt și mintea întreagă. E însă o slăbiciune de care mă tem, fiindcă nu știi niciodată cum s-o apuci; e azi mai mare, mâine mai mică, și când ai crede c-ai nimerit-o, dai greș: de oamenii care au asemenea slăbiciune mă feresc, căci ei te dau de gol când lumea ți-e mai dragă. Am pățit-o odată cu Pintea: n-o mai pat și cu tine.
— Ce fel de slăbiciune? întrebă Ghiță cam cu jumătate de gură.
— De femei, ba chiar mai rea decât aceasta, de o singură femeie.”