Buna seara! Îmi poate face și mie un rezumat (lung) la cartea “da mai departe”? Am nevoie urgent. Multumesc! (Dau coroana+40 de puncte) aici este ce am scris pana acum dacă cineva îmi poate completa ar fi super! Seara frumoasa.
Răspunsuri la întrebare
Cu toții suntem conștienți că lumea în care trăim nu este chiar roz, că se întâmplă lucruri urâte sau că unii oameni din viața noastră ne dezamăgesc. Totuși, în loc să încercăm să facem o schimbare ca să îmbunătățim modul în care suntem tratați de către cei din jur, alegem să lăsăm lucrurile așa cum sunt, bazându-ne pe premisa că oricum reprezentăm doar un simplu element dintr-o mulțime. Practic trăim cu impresia că orice am face nu putem schimba lumea pentru că, atunci când nu sunt văzuți de alții, oamenii revin la vechile obiceiuri și nu se țin de cuvântul dat. Romanul lui Catherine Ryan Hyde, „Dă mai departe”, este menit să ne demonstreze contrariul, să ne arate că dacă vrei să schimbi lumea în bine și pui suflet în ceea ce faci, poți reuși chiar și dacă ești doar un copil.
„Dă mai departe” este o carte pentru copii, dar care poate fi citită și de către oamenii mari, despre un puști care a schimbat lumea cu o idee simplă, dar genială. La ora de științe sociale de la școală, profesorul Reuben îi provoacă pe elevi să reflecteze, pentru a primi puncte suplimentare, asupra unei inițiative: „Gândiți-vă la o idee care ar schimba lumea și puneți-o în aplicare”. Dintre toți elevii Trevor McKinney este cel mai entuziasmat de această temă. El construiește un joc aritmetic pe baza căruia își aplică ideea sa de a „da mai departe”. Urmează să ajute trei oameni, cu bani sau prin alte metode, iar aceștia nu trebuie să-i întoarcă favorul, ci trebuie la rândul lor să dea mai departe fiecare altor trei oameni. Dacă toată lumea ar respecta regulile, atunci în ceva timp toți oamenii vor dori să facă un bine celor din jur și lumea ar deveni mai bună. La început Trevor alege să-l ajute cu bani pe Jerry, un om al străzii, pentru a reuși să-și găsească o slujbă. Mai apoi, se oferă să-i îngrijească grădina doamnei Greenberg, o bătrânică drăguță, dar singură. Iar ultima persoană vizată de puști este chiar profesorul Reuben, care din cauza unui accident în armată are jumătate de față mutilată. Trevor vrea să-l facă să uite de probleme și să fie fericit. Și ce mod mai inventiv de a realiza acest lucru decât încercând să-l facă să se îndrăgostească de mama sa? Totuși, în ciuda intențiilor foarte bune ale copilului, lucrurile nu par să meargă conform planului. Dar chiar când credea că proiectul său a fost un uriaș eșec, Trevor va avea parte de o surpriză.
Personajul principal al romanului, Trevor McKinney, este un adevărat exemplu atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Când nimeni nu credea că în societate se poate schimba ceva în bine, el a făcut-o. Nu a vrut să primească nimic în schimbul faptelor bune, nu a urmărit niciun scop ascuns, ceea ce și-a dorit cu adevărat a fost să facă lumea în care trăiește mai bună. Da, poate este o viziune idealistă această credință nestăvilită a lui că oamenii sunt corecți, onorabilii și își respectă cuvântul dat chiar dacă nu sunt supravegheați. Totuși, eu cred că este nevoie de un astfel de exemplu din care copii să înțeleagă ce este bunătatea, mărinimia și încrederea în cei din jur. „Dă mai departe” îi determină pe cei mici să creadă în puterea exemplului și în faptul că trebuie să aibă curaj să-și urmeze propriile idei. Povestea lui Trevor ne arată că nu suntem mici într-o lume mult prea mare decât dacă ne subestimăm și nu punem prețul corect pe propria putere.
„Dă mai departe” este un roman pe care îl recomand oricui, indiferent de vârstă pentru că îți dă o stare de bine și te impulsionează să crezi în capacitatea ta de a-ți lăsa amprenta asupra lumii. Este o carte care o să vă placă și vouă, celor mari, pentru că vă permite să vedeți din nou tot ce vă înconjoară prin ochii plini de speranță și de visuri ale unui copil. O poveste plină de speranță și optimism care, sper eu, vă va provoca să dați și voi mai departe.