Limba română, întrebare adresată de ionelaandrei160, 8 ani în urmă

Bună! Stie cineva sa faca o paralelă intre portretul lui Stefan cel mare așa cum apare în capitolul doi din romanul frați jderi și letopisețul țări Moldovei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgetaserban81
34


Portretul lui Ștefan cel Mare

Ștefan-Vodă, domnitorul Moldovei, deși este cunoscut și sub numele de Ștefan cel Mare, a fost un om nu foarte înalt, dar care reușea să se impună în fața celorlalți altfel decât prin statura sa. În jurul vârstei de patruzeci de ani, purta mustață, ușor încărunțită și îi plăcea să umble ras. Atunci când privea în jur privirea iscoditoare devenea verde și tăioasă, iar strângerea puternică a buzelor îi întregea fizionomia de bărbat puternic și aspru. Îi plăcea să umble cu haine alese, iar vestimentația sa, formată din brocart de Veneția, giugiuman de samur și marochinuri, era un semn al titlului de voievod.

Ca fire, Ștefan cel Mare poate fi descris ca fiind un om puternic, mânios și necruțător, iar în acest sens portretul lui nu este cu nimic diferit față de imaginea oricărui conducător feudal absolut, gata să condamne fără prea multă judecată, iar uneori chiar fără niciun fel de judecată. Deși este descris ca fiind extrem de sever, era o persoana stăpână pe sine, harnic și îi plăcea să fie implicat în mod direct în acțiune, nu doar în actul de comandă. Iubitor de țară și de popor, lupta alături de supușii lui pentru a fi un exemplu pentru aceștia și pentru a-i îmbărbăta la nevoie. Își ducea la îndeplinire cu succes campaniile militare, fiind un adevărat meșter în arta războaielor, motiv pentru care puține au fost ocaziile în care nu și-a strivit dușmanii cu care era în ostilități.

Deși, la o prima privire, în unele privințe, portretul domnitorului este incompatibil cu profilul unui om cu aplecare spre cele sfinte, Ștefan cel Mare a fost un credincios, un apărător al valorilor creștinești. El este descris făcându-și semnul crucii și sărutând Evanghelia, după care își îndeamnă fiul să dea dovadă de același respect pentru ritualul bisericesc. O astfel de prezentare se potrivește cu imaginea domnitorului, care a dăinuit peste secole și anume ctitor de edificii religioase și un apropiat al bisericii.



Alte întrebări interesante