Arte, întrebare adresată de c0bain, 8 ani în urmă

Buna! sunt cls a 8-a si vreau sa dau la liceul de arte. Am vazut ca, la proba de natura statica, poti sa te ajuti de o "andrea" pentru proportii, insa nu am inteles exact cum se foloseste. Daca imi poate explica cineva mai pe "babeste" m-ar ajuta mult.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
15
  •  ANDREA - obiect metalic, mai lung, numit și ac mare, cu care se împletesc materiale.

                           - se folosește în desen pentru a realiza proporțiile corecte ale unui obiect/model.

_____________________________ _ _ _

* Realizarea corectă a proporțiilor cu ajutorul andrelei se poate realiza respectând pașii următori:

(1) Distanța trebuie să fie mai mare față de obiectul studiat. Mereu la examen sau la orele de desen, plăcile cu foile se țin mai departe de obiect ( minim 1 m )

(2) Stăm cu spatele drept și păstrăm o distanță de cel puțin 30 cm de foaia de desen.

(3)  Închidem un ochi și ne focusăm atenția pe andrea.

(4) Mâna dreaptă / stângă (depinde care e mâna dominantă cu care desenezi) se întinde complet, drept, formând un unghi de 90 de grade și se încordează pentru a rămâne în poziția dreaptă.

(5) Andreaua se ține conform pozei atașate "poziție corectă". Indiferent dacă măsurăm înălțimea, lățimea sau înclinarea unei drepte, mâna rămâne în poziția menționată mai sus.

  • Poziție corectă pentru măsurarea ÎNĂLȚIMII - folosim toate degetele de la mână astfel, palma fiind ținută pe verticală  I :

       * degetul inelar și cel mic au rolul de a menține andreaua în poziție dreaptă, fixă și se află întotdeauna peste andrea (cum privim);

       * degetul arătător și cel mijlociu au rolul de a menține andreaua în poziție dreaptă, fixă și se află întotdeauna după andrea (cum privim);

       * degetul mare are rolul cel mai important, el fiind cel cu care stabilim măsura, mutându-l pe lungimea rămasă liberă a andrelei.

  • Poziție corectă pentru măsurarea LĂȚIMII - folosim toate degetele de la mână la fel ca în cazul măsurării înălțimii, doar că palma este ținută pe orizontală --

  • Poziție corectă pentru verificarea ÎNCLINĂRII - folosim două degete astfel:

       * degetul mare și cel arătător țin, nu foarte strâns, ( pentru a permite mișcarea ușoară a andrelei și a o mișcă ușor) menținând-o dreaptă.

_____________________________ _ _ _

* Măsurarea: se face întotdeauna cu linii fine, subțiri, fiind doar linii de construcție.

  • ÎNĂLȚIMEA - lungimea este de la punctul superior al andrelei (vârful) până la vârful degetului mare cu care determinăm punctul inferior.

 *Reprezintă unitatea de măsură pentru întregul desen. Pagina se împarte într-un chenar, la naturile statice lăsăm întotdeauna spațiu mai mare în partea de sus a foii. Ne stabilim un chenar imaginar și vedem de câte ori intră înălțimea obiectului în foaia noastră și delimităm înălțimea pe foaie. Totul se face cu segmente.

  • LĂȚIMEA - lungimea este de la punctul superior al andrelei (vârful) până la vârful degetului mare cu care determinăm punctul inferior.

 * Verificăm de câte ori intră lățimea obiectului în înălțime. Astfel, se formează un dreptunghi. Măsurăm de mai multe ori să vedem dacă măsurătorile făcute cu andreaua corespund cu cele de pe foaie. Totul se face cu segmente l-------l-------l.

  • ÎNCLINARE - ținem brațul întins, verificăm cu andreaua cum este inclinația și păstrăm brațul în această poziție, mutând ușor mâna spre foaie, ca să verificăm dacă linia trasă de noi în desen corespunde cu realitatea.

  * Verificăm dacă înclinarea liniilor de pe foaie corespunde cu cea din realitate.

_____________________________ _ _ _

  •   În ultima poză putem vedea rezultatul unui obiect oarecare (nu cel din poze) la care ajungem dacă respectăm pașii. Obiectul este simetric, iar liniile drepte ne ajută să punem și liniile curbe, armonioase cum trebuie.

  Elipsele se desenează cu scopul de a da impresia de volum obiectului și de a marca simetria celor două puncte ale segmentului. Se construiește doar după ce punem segmentele l-----l-----l ( lina din mijloc marchează punctul de simetrie ).

  Liniile de construcție trebuie să fie subțiri (le-am accentuat pentru a înțelege locul lor). Indicat este să folosim o riglă pentru a le face cât mai drepte sau chiar andreaua, dar putem și cu mâna liberă după multe studii.

_____________________________ _ _ _

  *** Procesul de măsurare poate părea unul mai dificil, dar dacă pașii sunt respectați, acesta devine un proces simplu, cu care ne obișnuim.

  *** Pentru a folosi cât mai bine andreaua, dacă întâmpini dificultăți poți apela la sfaturile unui profesor de desen.

Anexe:

Denisa: woooow, superb raspuns! Multuuuumim <3
Alte întrebări interesante