Studii sociale, întrebare adresată de TeodoraEnciu, 8 ani în urmă

Buna tuturor !

Daca ma puteti ajuta , va multumesc frumos!

Descrieți o interacțiune de comunicare de tip pasiv-agresiv între două persoane (aprox. 10-12 rânduri), sub formă de scenariu ipotetic. Discuția dintre cele două persoane trebuie să aibă un obiectiv (ex. Discută despre o situație conflictuală sau nemulțumire .Numiți natura relației dintre cele două persoane (ex. Părinte-copil, relație romantică/de cuplu, relație de prietenie, colegi de muncă etc.).

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lariworkemail
3

Răspuns:

Dialog PASIV-AGRESIV  

Cezar și Elena sunt doi colegi de facultate. Au avut o discuție legată de un proiect pe care trebuiau să-l realizeze împreună. Cezar este supărat pe Elena deoarece consideră că aceasta nu a fost destul de implicată în realizarea proiectului. După predarea proiectului, Cezar a primit un email din partea profesorului în care este rugat să o anunțe și pe Elena de o ulterioară temă care trebuie predată separat de data aceasta. Cezar nu o anunță pe Elena.  

Cezar se întălnește cu Elena in curtea facultății în ziua predării proiectului.  

E:Buna Cezar, ce faci? Ai reușit să trimiți proiectul?  

C:Da, am reușit.  (Cezar răspunde pe un ton sec, fară expresii faciale, nu se uita la Chiara cănd răspunde)  

E:Ești ok? Te-ai supărat pe mine?  

C:Da, nu sunt supărat (Cezar răspunde pe un ton aproape sarcastic)  

E:Sigur?știu ca trebuia să te ajut mai mult, dar am avut niște probleme personale.  

C:Da, stai liniștită, m-am descurcat mult mai bine singur, sigur mă încurcai dacă mă ajutai  

E:Oh, Serios?  

C:Glumeam ( Cezar bufnește folosind un ton sarcastic ) apropo, ți-ai făcut tema pe azi?  

E:Nu, aveam de facut o temă? De ce nu mi-ai spus?  

C:Credeam ca știi ( Cezar dă din umeri și își întreaptă atenția spre telefon)  

Afirmații pasiv-agresive:  

1. Da, nu sunt supărat : Negarea sentimentelor de furie este cel mai întălnit comportament pasivagresiv. În loc să fie transparenti și direcți atunci când sunt chestionați despre emoțiile lor, subiectul cu trăsături pasiv-agresive insistă să spună „Nu sunt supărat 2.  Glumeam: Ca și complimentele ambigue, sarcasmul este un instrument utilizat pe scară largă de către persoanele pasiv-agresive. Această metodă le permite să exprime agresivitatea cu voce tare, dar într-un mod acceptabil și indirect social. Dacă sunteți jigniți de o subliniere înțepătoare și resentimentare.  3. Credeam ca știi: Oamenii pasiv-agresivi își pot exprima, de fapt, furia într-un mod ascuns, alegând să nu partajeze informații cunoscute atunci când acest lucru ar putea provoca anumite probleme. Protejându-se „Am crezut că știi ...”, persoana își apără „neacțiunea” simțint plăcere pe baza dificultății în care se află„dușmanului” său.  

Pe termen scurt, comportamentele pasiv-agresive pot fi mai convenabile decât confruntarea.Pe termen lung, însă, comportamentul pasiv-agresiv  este mult mai  distructiv în relațiile interpersonale decât cel agresiv. În timp, practic toate relațiile cu o persoană pasivă agresivă devin confuze, distructive și disfuncționale.

Explicație:

Alte întrebări interesante