Limba română, întrebare adresată de Danyel13, 9 ani în urmă

Buna tuturor! Ma poate ajuta cineva cu o compunere de maxim 8-10 randuri despre textul narativ. Orice depinde de textul narativ. Va rog mult!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariuca030
5
Textul narativ este atunci când autorurl nareaza niste fapte, intâmpalei. Intr-un text sau operă faptele actiunile se pot nara de catre personaje secundare, principale sau de catre autor

andreeaveverit: Autorul este persoana care creeaza o opera literara, modificand realitatea prin imagini artistice, selectand, combinand si nuantand limbajul pentru a oferi o alta imagine realitatii, in textul epic, el este cel care il plasmuieste pe narator, inventeaza actiunea, da viata personajelor, opteaza pentru o anume instanta narativa etc. ii este proprie intentia de a reprezenta lumea si viata printr-o relativa detasare obtinuta prin disimularea sub masca personajelor.
andreeaveverit: Spre deosebire de poet, care se concentreaza asupra propriei subiectivitati, prozatorul este atent, in principiu, la ce se intampla in jurul sau, in realitatea imediata: evenimente, intamplari, oameni, scene de viata etc. Autorului ii este proprie o anumita reprezentare despre fiinta umana si despre realitatea sociala in care aceasta se misca. Personajul nu este asadar decat un artificiu construit de narator.
andreeaveverit: este tot la acest text
andreeaveverit: iti place
andreeaveverit: Textul narativ implică relatarea unor întâmplări reale sau imaginare, a căror succesiune constituie acţiunea. Discursul narativ implică existenţa unuinarator (cel care povesteşte) şi a unui naratar (cel căruia i se adresează naratorul).
andreeaveverit: Modurile de expunere predominante într-un text narativ sunt: naraţiunea, dialogul. Cuvintele care definesc textul narativ sunt: acţiune, personaje, conflicte, narator, naraţiune. Textul narativ apare în toate speciile epice: epopee, basm, baladă, legendă, snoavă, fabulă, povestire, schiţă, roman.
andreeaveverit: este la acest text
Alte întrebări interesante