Limba română, întrebare adresată de Spike2004, 9 ani în urmă

Buna! Va rog sa ma ajutati cand este diateza pasiva dar activa? Nu le inteleg :(

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de oanaoana324
1
Diateza activa se refera la subiectul care face actiunea. : Elevii canta. Cred ca asta este cea mai usoara diateza. Imi mai dau exemple sa poti intelege : Eu mananc un mar, Tu  mergi la scoala, El sta in banca. Diateza pasiva arata faptul ca actiunea nu este facuta de subiect, ci de altcineva. Merele sunt mancate de copii. Se formeaza din verbul auxiliar a fi si participiul trecut. De exemplu, la propozitia " Copii canta o melodie " ---> Melodia este cantata de copii. Acea prepozitie " de" sau in unele contexte "  de catre " are functia sintactica de complement de agent. Si a mai ramas diateza reflexiva care dupa parerea mea este mai complicata. D.r. arata faptul ca subiectul participa in mod intens la actiune. O poti recunoaste dupa pronumele reflexiv ( ma , te , se , ne , va , ei ) . Am spus ca este complicta deoarece o poti incurca cu verbul activ pronominal -- > El se imbraca : el se imbraca pe el , si este verb activ pronominal. Umm... cam atat.. sper sa nu incurci  pronumele reflexiv cu pronumele personal. Pronumele reflexiv are aceeasi forma cu subiectul si predicatul, aceeasi persoana -- > El se duce , iar pronumele personal are persoana diferita --> el NE duce . 

Spike2004: Iti multumesc mult chiar maine dau test din asta iar acuma inteleg mersi
oanaoana324: Cu placere :) Bafta la test
Spike2004: Multumesc mult ! :)
Răspuns de taliaiv
0
diateza activa arata ca actiunea este facuta de catre subiectul gramatical, el poate fi exprimat sau nu in propozitie, de ex.mama cumpara paine.
pasiva, arata ca subiectul sufera actiunea facuta de altcineva si se formeaza dintr/un verb auxiliar si participiul verbului de conjugat . ex. Profesorii trebuie sa fie stimati.

Spike2004: Iti multumesc mult chiar maine dau test din asta iar acuma inteleg mersi !
Alte întrebări interesante