Bună! Vreau argumentarea la fabula,dar pe scurt.Daca va pica la examen sa iau punctaj maxim.Urgentttt! Nu mai este mult până la evaluarea națională și trebuie să o încât.S a spus că s ar putea anula, dar nu ma las pe baza asta. Ce credeți că pica la examen? Dau 55 de puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Fabula este specia genului epic, în versuri sau în proză, în care se prezintă o scurtă întâmplare alegorică ale cărei personaje sunt animale, plante, lucruri, fenomene ale naturii personificate prin care se satirizează anumite moravuri, mentalități sau greșeli având scopul de a le îndrepta.
Trăsături
Naratorul fabulei este obiectiv, dar critic în raport cu defectele umane satirizate;
Acțiunea fabulei este simplă, fiind bazată pe un dialog între personajele umanizate, ca într-o scenetă;
Figura de stil predominantă este personificarea prin care se atribuie însușiri omenești participanților la acțiunea care are scop moralizator;
Personajele sunt scurt prezentate schematic, dominante de o trăsătură de caracter;
Modul de expunere predominant este dialogul ( schimbul de replici dintre personajele fabulei ) care se împletește cu narațiunea prin scurte secvențe;
MODEL Argumentarea apartenenței la specie a fabulei ” Câinele și Cățelul ” de G. Topîrceanu
Fabula este specia genului epic, în versuri sau în proză, în care se prezintă o scurtă întâmplare alegorică ale cărei personaje sunt animale, plante, lucruri, fenomene ale naturii personificate prin care se satirizează anumite moravuri, mentalități sau greșeli având scopul de a le îndrepta. ( Sau o altă definiție - Fabula este o specie a genului epic, în proză sau în versuri, în care sunt satirizate defecte umane prin intermediul personajelor, plantelor și animalelor personificate, având un rol educativ și moralizator. )
Consider că, textul ” Câinele și Cățelul ” de G. Topîrceanu este o fabulă, întrucât respectă toate trăsăturile acestei specii.
Un prim argument, în susținerea acestei idei îl reprezintă faptul că personajele sunt două ființe ( animale ) personificate: câinele și cățelul.
Ca în orice fabulă, acțiunea este simplă: Samson, simbolul puterii, își dorește un rang boieresc, bogătaș și recurge la afirmații ipocrite. În antiteză cu acesta, Samurache, întruchipează omul naiv care crede în amăgirile dulăului. Boul oarecare, personajul martor, este și el un simbol al puterii, al parventismului, care nu acționează la vorbele ipoctrite ale dulăului. Cei trei eroi simbolici ai fabulei reflectă contrastul dintre esență și aparență, satirizat în acest text literar moralizator. ( sau un scurt rezumat despre întreaga acțiune ).
În dosul măștilor de ființe concrete se ascund tipuri umane: Prin modul de gândire, prin vorbele și gesturile lui, dulăul Samson întruchipează tipul parvenitului demagog. În antizeză, câinele Samurache întruchipează tipul omului obișnuit, corect și cinstit iar boul ” oarecare ”, fiind nedenumit, întruchipează tipul omului indiferent, sugerând lipsa de opinie sau de interes față de acțiunea fabulei.
Fiind o operă epică, modul de expunere folosit ( predominant ) este narațiunea ( cu rol în derularea rapidă a evenimentelor ), care se îmbină cu dialogul ( ce conferă caracter de scenetă, dinamizează acțiunea și ajută la caracterizarea indirectă, a personajelor, din limbaj și gesturi ) cu scurte pasaje descriptive ( ce conturează cadrul acțiunii și portretele personajelor participante la acțiune ).
Figurile de stil predominante sunt personificarea și alegoria: ” Cat imi sunt de urate unele dobitoace,/ Cum lupii, ursii, leii si alte cateva,/ Care cred despre sine ca pretuiesc ceva!/ De se trag din neam mare,/ Asta e o-ntamplare ... ” și ” Adevarat vorbeam/ Ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei,/ Ca voi egalitate, dar nu pentru catei ... ”.
Pe de altă parte, se remarcă structura specifică fabulei ( cele două părți ): întâmplarea propriu-zisă ( sau povestirea alegorică ) și morala ( învățătura ) fabulei. Astfel, morala acestei fabule prezentată cu ajutorul personajelor se poate referi la nivelul întregii societăți: ” Și eu poate sînt nobil, dar s-o arăt nu-mi place / Oamenii spun adesea că-n țări civilizate / Este egalitate. ”
În concluzie, având aceste trăsături, poezia ” Câinele și cățelul ” de G. Topîrceanu este o fabulă, având un caracter moralizator și educativ.
Explicație: