Limba română, întrebare adresată de Justinstefan, 9 ani în urmă

Buna, vreau si eu o scurt exemplu de argumentare ca textul este nonliterar: Nu contează ce text, dar sa fie facut bine .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ursuletss
62
Textul nonliterar este un text care  are drept scop informarea obiectivă a cititorului în legătură cu anumite aspecte ale realităţii într-un limbaj clar şi precis, conţinând adesea termeni ştiinţifici şi tehnici.Textul “Cartoful” este un text nonliterar, pentru că are toate caracteristicile unui astfel de text.În primul rând, este text nonliterar, deoarece conţine  informaţii obiective despre cartof, şi nu opiniile subiective ale autorului. Aflăm prin urmare despre cartof că este o plantă erbacee din familia solanaceelor şi că este cultivat pentru tuberculii săi comestibili. Ni se spune că este originar din America de Sud şi că reprezintă, după orez, grâu şi porumb, a patra sursă de energie alimentară de pe pământ. Alte informaţii oferite de text se referă la conţinutul cartofului. Cartoful conţine amidon, vitamina C, fibre, proteine şi mult potasiu. De asemenea conţine glicoalcaloizi, cum ar fi solanina şi ciaconina. Acestea sunt câteva dintre informaţiile conţinute de text.În al doilea rând, caracterul nonliterar al textului este dat de limbajul său. Este un limbaj clar şi precis, lipsit de expresivitate artistică, în care cuvintele sunt folosite cu sensul lor propriu. Se folosesc mulţi termeni ştiinţifici şi tehnici, precum erbacee, solanacee, tubercul, amidon, potasiu, glicoalcaloizi etc. De asemenea, apar date numerice: 200 ( de specii de cartof ), 170 de grade ( temperatura ).
În concluzie, textul “Cartoful” este nonliterar, pentru că ni se prezintă informaţii obiective despre o plantă reală, folosindu-se un limbaj ştiinţific.

Justinstefan: Ms
Ursuletss: :3 Eu te.am comentat prima si i.ai dat coronita celui care a comentat dupa mine ...corect mai esti :3
Justinstefan: Defapt ea a fost prima
Justinstefan: a fost cu 3 min, mai rapida ca tine
Ursuletss: Sigur :3
Ursuletss: Si a scris fix ca mine nu ? :D Buna gluma ... :3
Alte întrebări interesante