Limba română, întrebare adresată de pcristian68, 9 ani în urmă

Buna vreau si eu referat la balada populara Constantin Brancoveanu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de raresdrifter
5

Desfasurarea actiunii.

Soarta domnitorului este pecetluita "într-o joi de dimineata", când, uitându-se pe fereastra, vede ca palatul este înconjurat de turci. îsi cheama copiii si, prin cuvinte ferme, îi pregateste de lupta. Totul este zadarnic, deoarece sunt repede facuti prizonieri si dusi la Istanbul, în fata sultanului. In dialogul cu domnul român, sultanul îi cere acestuia sa-si lepede credinta ca semn al supunerii. Raspunsul domnitorului este plin de diplomatie si demonstreaza credinta lui în Dumnezeu. El considera ca marirea este trecatoare - "De-am fost mare pe pamânt / Cata acum sa vezi ce sunt", iar faptele oamenilor numai Dumnezeu are dreptul sa le judece: "De-am fost bun, rau la domnie, / Dumnezeu singur o stie". Replica sultanului este plina de rautate si dispret, el nu accepta "vorbe viclene" si-l ameninta cu moartea, împreuna cu fiii sai, daca nu se va supune. Credinta în destin si în Dumnezeu sunt mai puternice decât frica în fata mortii si Brâncovanul refuza categoric lepadarea de credinta stramoseasca.

Desi,la porunca sultanului sunt decapitati pe rând primii doi fii, domnitorul român, a carui suferinta era imensa - , "Brâncovanul greu ofta / Si din suflet cuvânta: / -Doamne, fie-n voia ta!" -, nu accepta supunerea nici când sultanul, care "se! minuna", îsi reînnoieste propunerea. Exprimându-si din nou credinta în Dumnezeu: "Mare-i Domnul Dumnezeu / Crestin bun m-am nascut eu, / Crestin bun a muri vreu", Brâncovanul asista neputincios la moartea ultimului sau fiu.

Punctul culminant.

Rapus de suferinta, "... el se-ntuneca, / Inima-i se despica, / Pe copii se arunca, / îi bocea, îi saruta" si "turbat" de furie îi blesteama pe "tâlharii pagâni": "Sa va stergeti pre pamânt /[...] Sa n-aveti loc de-ngropat, / Nici copii de sarutat".

Deznodamântul

Razbunarea turcilor este cumplita: "Trupu-i de piele jupea, / Pielea cu paie-o împlea, / Prin noroi o tavalea". în chinurile mortii, Brâncovanul li se adreseaza dusmanilor în cuvinte grele si nu uita sa le aminteasca, plin de mândrie, ca si-a pastrat credinta pâna la ultima suflare: "Sa stiti c-au murit crestin / Brâncovanu Constantin".


pcristian68: mersi mult
raresdrifter: Cp
Alte întrebări interesante