bună ziua, am nevoie urgenta de proiect didactic la istorie tema consolidarea țărilor Române
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Țara Românească sau Rumânească, cunoscută istoric și ca Ungro-Vlahia (Zemli Ungrovlahiskoi în actele slavone), iar în limbile străine Valahia (în germană Walachei, în engleză Wallachia, în franceză Valachie...,[a]) este un stat apărut în Evul Mediu, al cărui teritoriu a fost inițial limitat în nord de Munții Carpați și de o linie pornind din Munții Vrancei până la răsărit de cetatea Chilia inclusiv (mai târziu de râurile Milcov, Putna și Siret), în sud de Dunăre de la Turnu-Severin până la Silistra inclusiv, iar la est de Marea Neagră (mai târziu de Dunăre și de limitele raialei Ibrahilei sau Proilavonului, adică Brăilei). Locuitorii săi foloseau endonimul de „rumâni”, exonimele uzuale utilizate până în epoca modernă fiind „vlahi” sau mai savant și recent „valahi”. Moldovenii îi numeau „munteni”.
În zilele noastre, denumirea se referă exclusiv la zona geografică din sudul României moderne, dintre Dunăre, Carpați și râurile Milcov, Putna și Siret.
Țara Românească a existat între secolele al XIV-lea și secolul al XIX-lea timp de mai bine de 500 de ani, ea începându-și existența ca stat independent odată cu Bătălia de la Posada în jur de 10 noiembrie 1330, și încheindu-și existența ca stat (devenit autonom dar tributar Imperiului Otoman) la data de 24 ianuarie/5 februarie 1862, când, după trei ani de uniune personală cu Moldova, s-a unit cu această țară pentru a forma bazele României moderne.
Întemeierea Ţării Româneşti cuprinde următoarele etape:
formarea cnezatelor şi voievodatelor atestate de Diploma Cavalerilor Ioaniţi;
unificarea formaţiunilor politice de la sud de Carpaţi sub autoritatea unui singur conducător. Această etapă este explicată de tradiţia istorică prin „descălecatul” lui Negru-Vodă din Făgăraş. Voievodul Basarab I şi-a impus autoritatea asupra ţării, luându-şi titlul de „mare voievod”. Victoria acestuia de la Posada (1330), asupra regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, a consacrat independenţa statului Ţara Românească faţă de regatul ungar. Nicolae Alexandru (1352-1364) a întemeiat în anul 1359, prima mitropolie ortodoxă a Ţării Româneşti (cu sediul la Argeş), iar în timpul domniei lui Vladislav Vlaicu (1364-1377) au fost emise primele monede ale statului dintre Carpaţi şi Dunăre.
Etapele formării statului medieval Moldova au cuprins descălecatul lui Dragoş (cca 1352), prin care se forma Moldova Mică, sub suzeranitate maghiară, şi descălecatul lui Bogdan (cca 1360), prin care au fost puse bazele statului moldovean independent de coroana maghiară.
Dobrogea s-a format ca stat medieval la jumătatea secolului al XVI-lea, fiind integrată, în 1388, Ţării Româneşti.
Din secolul al XIV-lea, s-au format şi instituţiile statelor medievale româneşti: domnia (reprezentată de un „mare voievod şi domn”), Biserica (reprezentată de mitropoliile de la Argeş şi Suceava, de episcopii, mănăstiri), Sfatul Domnesc, Adunarea Ţării, „oastea cea mare” şi s-au organizat unităţile administrativ-teritoriale (judeţele şi ţinuturile).
Sper că v-am ajutat!