Buna ziua, am o nelămurire, am spre exemplu un exercitiu,
4^x-3*2^x+2 = 0
Si in acelasi timp la raspunsuri, aceasta ecuatie devine
(2^x-1)(2^x-2)=0
Acum, imi poate explica cineva cum mai exact s-a facut aceasta trecere? Nu inteleg procedeul. Multumesc anticipat!
hasss30:
pai e doar o problema de notare pentru a ajunge acolo
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
2
Răspuns:
cam ca mai jos
Explicație pas cu pas:
se face substitutia
2^x=t
4^x=2^(2x) = (2^x)²=t²
t²-3t+2=0
t²-2t-t+2=0
t(t-2)-(t-2)=0
(t-1) (t-2)=0
(2^x-1) (2^x-2) =0
asa s-a facut!
Răspuns de
2
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Pentru simplitate notam a=2ˣ, si deoarece 4ˣ=(2²)ˣ=(2ˣ)² atunci ecuatia devine de forma a²-3a+2=0, ⇒a²-2a+1-a+1=0, ⇒(a-1)²-(a-1)=0, scoatem factor comun, ⇒(a-1)·(a-1-1)=0, ⇒(a-1)·(a-2)=0. Acum revenim la notatia initiala, deoarece a=2ˣ, ⇒(2ˣ-1)(2ˣ-2)=0.
Alte întrebări interesante
Fizică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Geografie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă