Limba română, întrebare adresată de Mirela27, 9 ani în urmă

Buna ziua, am o nelămurire.

În secvența ”de teribilul Tringhi al Bermudelor” , adjectivul teribilul ce functie sintactica are? De atribut substantival prepozitional sau atribut adjectival ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pictorita
1
teribilul = atribut adjectival . 

Este tot atribut adjectival exprimat prin adjectiv , doar că e o formă inversă a : Triunghiul teribil al Bermudelor . Când e formă inversă , adjectivul preia de la substantiv articolul hotărât . În cazul secvenței , teribil a preluat de la triunghi articolul hotărât „l” 

Sper că ai înțeles :D

Mirela27: Multumesc frumos de raspuns ... inseamna ca am greșit la test .... am scris că este Atribut substantival prepozitional cand l am vazut pe ”de” în față .......
Pictorita: Se mai intampla sa gresesti . Trebuie sa retii ca e adjectiv , si ca atributul substantival prepozitional este functia sintactica ce o poate avea substantivul , nu adjectivul .
Mirela27: Da, mi am dat seama de greșeala facuta si regret foarte mult pentru ca in momentul testului ma gandeam ca ori e atribut adjectival ori atribut substantival prepozitional ..... probabil o sa mi scada foarte mult.... este o greseala care nu ar mai trebui repetata
Pictorita: Ce clasă ești ? :P
Mirela27: a 8a ... numai ca am așa zise ”lagune” la această materie. Nu ma prea descurc la gramatică...de fapt doar la unele , stau cam prost la fucntii sintactice. Partile de vorbire le cunosc foarte bine, am descurc, dar functiile.... le incurc, le fac ”ghiveci de flori.”
Pictorita: Stiu cum e xD daca mai ai nevoie de ajutor , apeleaza la mine :P
Mirela27: era un exercitiul de genu : scrieti functiile sintactice si valorile morfologice urmatoarelor cuvinte : la terbilul: am scris ca e atribut s. prep. exprimat prin adj propriu zis , si am mai gresit undeva ..... la verbul la gerunziu, l am luat ca fiind predicativ , din nou.... o greseala absurdă, din neatentie, nu neaparat din neștiință .
Mirela27: Multumesc frumos, voi apela de fiecare data cand voi avea nevoie
Pictorita: Cu plăcere . Eh , și eu greșesc la f.s ale verbelor nepredicative . Dar acum știu că poate avea f.s de complement circumstantial de mod , de timp , atribut adejctival :P
Alte întrebări interesante