Limba română, întrebare adresată de ralucagodja79, 8 ani în urmă

Buna ziua! Aș dori sa știu ce întrebări se pun pentru a afla ce fel de propoziție este: atributivă, subiectivă sau predicativă. De exemplu fraza: ,, Doar nu suntem niste copii mici, care nu se pot abține și care nici nu au noțiunea de proprietate personală!". Știu că prima propoziție este principala si următoarele două sunt atribuite, însă nu știu cum sa îmi dau seama e fel de propoziție este. Ce întrebări am nevoie sa pun pt a afla tipul propoziției?
Este urgent, mâine dau capacitatea!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de darius182002
0

Răspuns:

Propoziția subordonată atributivă îndeplinește funcția atributului în cadrul unei fraze, determinând într-o altă propoziție un substantiv sau un substitut al acestuia.

Întrebări:

care?

ce fel de?

al (a, ai, ale) cui?

cât?

Propoziția subordonată predicativă este aceea care, aflată lângă un verb copulativ din regentă, înlocuiește numele predicativ în cadrul unei fraze.      

Propoziția predicativă răspunde la întrebările:  

ce?

cum?

ce fel de?

Propoziția subiectivă este aceea care constituie echivalentul propozițional al subiectului într-o frază. Cu alte cuvinte, ea îndeplinește funcția de subiect în raport cu regenta sa.

Pentru a identifica propoziția subordonată subiectivă în cadrul unei fraze, se pun aceleași întrebări cu cele cerute de subiectul unei propoziții: cine? și ce?

Explicație:

Alte întrebări interesante