Limba română, întrebare adresată de diama, 9 ani în urmă

Bunaa !! Am examen intr.o saptamana .... Aveti vreo idee despre cum as putea face o compunere in care sa imi exprim opinia despre mesaj ( epic)
P.S .. Sunt a 8 a


Utilizator anonim: Eu o sa-ti fac un exemplu pe care l-am studiat la scoala, este foarte usor.
diama: mersi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
                                           Compunere de argumentare
     


      Opera epica apartinand genului epic se diferentiaza de opera lirica prin urmatoarele particularitati: prezenta naratorului care relateaza intamplarile dupa momentele subiectului , prezenta personajelor care sunt implicate intr-un conflict, iar modul de expunere predominant este naratiunea care se impleteste cu dialogul si descrierea.
     Subiectul operei Alexandru L. de C. Negruzzi cuprinde o serie de intamplari desfasurate intr-o ordine cronologica. Astfel ca in expozitiune naratorul ne relateaza ca Alexandru L., personajul principal al operei, se reintoarce la tronul Moldovei, pentru a se razbuna pe pe boierii tradatorii. Acest lucru marcheaza intriga textului. In desfasurarea actiunii aflam ''leacul de frica '' pe care domnitorul il pregatise sotiei sale, care vazand intentia doamnei Ruxandra de a imbuna inima acestuia. In punctul culminant tensiunea creste deoarece multimea revoltata care capul lui Motoc, iar domnitorul cedeaza rugamintilor oamenilor. Deznodamantul textului este marcat de momentul in care doamna Ruxandra acepta sfatul boierilor de al otravii pe domnitor.
    In opera literara  Al. L. intalnim personaje individuale (Al. L, Ruxandra, Motoc, Veverita etc)dar si personaj colectiv (multimea ''norodul''). Titlul este chiar numele personajului principal deoarece el este in centrul tuturor conflictelor, incat este chiar personajul negativ al operei care sfarseste mort. Acest personaj este construit in antiteaza cu doamna Ruxandra, domnitorul este crid, tiran, neiertator, iar sotia lui este o fire angelica, buna la suflet, calma, iertatatoare, cu frica lui Dumnezeu, care vrea sa traiasca in armonie impreuna cu semenii sai. Asadar in opera intalnim atat personaje negative si pozitive.
     Observam ca in opera literara Al. L. de Costache Negruzzi modul de expunere predominant este naratiunea care se impleteste cu dialogul si descrierea. 
   Dupa prezentarea argumentelor de mai sus de dam seama ca opera ''Alexandru Lapusneanul'' de Costche Negruzzi este o opera epica.

Daca e ajuta si schemea:
INTRODUCERE: - trasaturile operei epica (definitia)
CUPRINS: - prezentarea conflictelor, intamplarilor dupa momentele subiectului, caracteristicele personajelor, semnificatia titlului etc.
INCHEERE:- tragerea concluziei.


Utilizator anonim: Sper sa te ajute eu ti-am facut-o mai schematic, dar sa sti ca trebuie sa dai si exemple din text.
diama: multumesc din tot sufletul !
Utilizator anonim: Cu placere, daca mai am greseli imi cer scuze dar m-am grabit!
Alte întrebări interesante