Latina, întrebare adresată de lex43, 8 ani în urmă

Bunaa as dori și eu informații despre cultele lui Isis, Cybele și Mithra

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioana5862
1

Răspuns:

În ultimele secole înaintea erei noastre, lumea romană găseşte în Orient iz­voarele unei noi spiritualităţi. La Roma înfloresc cultele misterelor de origine orientală, care-i seduc chiar pe unii împăraţi.

În anul 205, î. Hr., în plin război punic între Republica Romană şi Cartagina, romanii dezorientaţi apelează la ghicitori, a căror profetic arată: „Când duşmanul străin va muta războiul pe pământul italic, acesta nu va putea fi gonit şi învins decât după ce Mama Zeilor de pe Mun­tele Ida va fi adusă de la oracolul din Pesinonte la Roma.”

Imediat, câţiva cetăţenii romani de rang înalt sc duc la Pesinonte, în Asia Mică, primind de la re­gele Attalus piatra sacra, care o repre­zenta pe „Mama Zeilor din Ida”, zeiţa Cybele.

Piatra este adusă la Roma, unde este aşteptată de o mulţime imensă, nerăbdătoare să o vada şi sa o însoţească spre noul său locaş, pe Muntele Palatin, unde îi sunt dedicate ceremonii fas­tuoase.

În anul următor, Roma obţine recolte extraordinare şi reuşeşte sa în­vingă armata lui Hannibal. Cultul zeiţei orientale, prima din aceasta categorie, va rămâne definitiv în capitală; i se cons­truieşte un templu şi îi sunt închinate jocuri.

Alte întrebări interesante