Limba română, întrebare adresată de alexandramircia80, 8 ani în urmă

Bunaa...ati citit lectura Moara cu noroc de Ioan Slavici? Daca da...imi puteti spune si mie niste opinii despre opera...sau ce v-a impresionat cel mai tare..

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgianaairinei7733
1


„ Moara cu Noroc”de Ioan Slavici
Nuvela „Moara cu Noroc” de Ioan Slavici a apărut în volumul„Novele din Popor”. Autorul a construit o operă literară ce se bazează pecunoașterea sufletului omenesc, cu un caracter moralizator, concepția safiind un argument pentru cumpătare și păstrarea măsurii în toate.Această nuvelă este realistă, de factură clasică, cu o structurăviguroasă. Întâmplările din cele 17 capitole sunt înlănțuite în ordineacronologică a desfășurării acțiunii și sunt integrate de cuvintele bătrânei(cele de la începutul și de la sfârșitul operei) : „Omul să fie mulțumit desărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te facefericit”. Conflictul social şi psihologic se reliefează destinul tragic previzibilaflat în profunzimile sufletului omenesc. Titlul semnifică toposul unde se desfășoară acţiunea,

şi anumemoara părăsită și scoasă din uz, acel loc atrăgând duhurile necurate.Alături de moară a fost zidită o cârcimă pe care Ghiţă, personajulprincipal, o închiriază pentru o perioadă de trei ani pentru a o pune pepicioare şi pentru a nu mai cârpii încălţările oamenilor. Moara, fiindpărăsită, este considerată un loc diabolic; se manifestă prin destinul tragical personajului principal, a cărui dorinţă sinceră se degradează, ajungândla sete pentru bani.Acţiunea nuvelei este definită printr-o construcţie epică cu un singurfir narativ ce se referă la dezumanizarea lui Ghiţă din cauza lăcomieipentru bani, o intrigă ce se bazează pe valorile morale şi pe setea denestăpânit de îmbogăţire, în cadrul căreia se manifestă conflictulpsihologic (cel interior) şi conflictul social (cel exterior).Perspectiva narativă este reprezentată de naratorul omniprezent şiomniscient şi de naraţiunea la persoana a III-a, astfel evidenţiându-sefaptele verosimile, la care nu participă multe personaje, însă construitesolid, trăsături puternice de caracter motivate de structura morală şi defirea fiecăruia dintre ele . Tema o constituie consecinţele lăcomiei atunci când aceasta punestăpânire pe om, hotărându-i destinul pe măsura abaterilor de laprincipiile etice fundamentale ale sufletului omenesc.Finalul nuvelei este reprezentat de cuvintele bătrânei, care se întoarse şi stătea cu băieţii plângând pe o piatră cu lacrimi în ochi şispunând: „-Se vede c-au lăsat ferestrele deschise [...] Simţeam eu că nuare să iasă bine; dar aşa le-a fost data”.Personajele, deşi puţine, sunt puternic conturate, trăsăturile lor fiindevidenţiate indirect – prin fapte, vorbe şi gânduri care le determinăcomportamentul şi destinul. Slavici îşi pedepseşte exemplar toatepersonajele care sunt implicate în afaceri necinstite: arendaşul – prădat şibătut; femeia tânără în negru (bănuită pentru ascunderea unor obiectevaloroase) – ucisă prin sufocare; Buză-Ruptă şi Săilă – condamnaţi şi întemniţaţi; Lică se sinucide în mod violent; Ghiţă – pedepsit de doua ori:
1
Alte întrebări interesante