Informatică, întrebare adresată de mickey213, 9 ani în urmă

C++

Una dintre atracţiile celebrului parc de distracţii Prater din Viena este Marea Roată Vieneză. Din ea se poate admira priveliştea întregii Viene.

Roata are n cabine, numerotate de la 1 la n în sens orar şi dispuse simetric pe circumferinţa roţii. Îmbarcarea clienţilor se face în cabina în care roata este tangentă cu solul, iar rotirea începe cu cabina 1 aflată în poziţia de îmbarcare şi se face în sens antiorar. Un client plăteşte pentru o rotire 1 EUR şi poate cumpăra un număr oarecare de rotiri.

Cei p clienţi care doresc utilizarea roţii trebuie să respecte următoarea procedură: clientul cu numărul de ordine i îşi cumpără un bilet pe care sunt înscrise numărul său de ordine şi numărul de rotiri ci, 1≤ i ≤ p, apoi se aşează la rând. Când în poziţia de îmbarcare este o cabină liberă sau se eliberează o cabină, roata se opreşte şi urcă următorul clientul. Un client coboară după ce se efectuează numărul de rotiri înscris pe bilet.

Cerinţa

Să se scrie un program care, cunoscând numărul n de cabine al roţii, numărul p de clienţi, precum şi numărul de rotiri cumpărate de fiecare client, ci, 1≤ i ≤ p, să calculeze:

suma totală încasată de administratorul roţii de la clienţi;ordinea în care coboară clienţii din roată;numărul cabinei din care coboară ultimul client.

Date de intrare

Fișierul de intrare roata.in conține pe prima linie numărul natural n, pe al doilea rând numărul natural p iar pe al treilea rând numerele naturale ci, 1 ≤ i ≤ p, separate printr-un spaţiu, cu semnificaţiile de mai sus.

Date de ieșire

Fișierul de ieșire roata.out va conține pe prima linie suma totală încasată, pe a doua linie numerele de ordine ale clienţilor, în ordinea coborârii, separate printr-un spaţiu, iar pe a treia linie numărul cabinei din care va coborî ultimul client.

Restricții și precizări 2 ≤ n ≤ 3601 ≤ p ≤ 100 0001 ≤ ci ≤ 100 000
Exemplu

roata.in

4 7 6 4 1 5 2 8 3

roata.out

29 3 5 2 4 1 7 6 3 Explicație

Roata are n=4 cabine şi numărul de clienţi este p=7.

Primul client cumpără 6 rotiri, al doilea 4 rotiri, … , iar al şaptelea client cumpără 3 rotiri. Suma totală încasată este de 29 EUR.

După ce primii 4 clienţi se urcă în roată şi se efectuează o rotire completă, primul care coboară este clientul al 3-lea şi imediat se urcă clientul al 5-lea. După încă 2 rotiri, clientul al 5-lea coboară şi se urcă clientul al 6-lea. După încă o rotire coboară clientul al 2-lea şi se urcă al 7-lea client. Ultimii 4 clienţi coboară în ordinea 4,1,7,6.
Cabina din care coboară ultimul client este cabina cu numărul 3.



mickey213: http://www.pbinfo.ro/?pagina=probleme&id=1034

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ouroboros
5
#include <fstream>
using namespace std;
ifstream fin("roata.in");
ofstream fout("roata.out");

int main()
{

int n,p,i,k,pmax,pmin,b[361],a[100001];
long long s=0;

fin>>n>>p;
for(i=1;i<=n;i++)
    b[i]=i;
for(i=1;i<=p;i++)
        fin>>a[i],s=s+a[i];
fout<<s<<"\n";

if (n<p)
    for(k=n+1;k<=p;k++)
        {
        pmin=1;
        for(i=2;i<=n;i++)
            if (a[i]<a[pmin]) pmin=i;
        fout<<b[pmin]<<" ";
        if (a[pmin]>10000000)
            for(i=1;i<=n;i++)
                    a[i]-=10000000;

        a[pmin]+=a[k];
        b[pmin]=k;
        }
    else
        n=p;
pmax=1;
for(i=2;i<=n;i++)
    if (a[i]>=a[pmax]) pmax=i;

for(k=1;k<=n;k++)
        {
        pmin=1;
        for(i=2;i<=n;i++)
            if (a[i]<a[pmin]) pmin=i;
        fout<<b[pmin]<<" ";

        a[pmin]=a[pmin]+100001;
        }
fout<<"\n";
fout<<pmax<<"\n";
return 0;
}


Alte întrebări interesante