Limba română, întrebare adresată de slugoschiioana, 9 ani în urmă

Ca să nu mai rămâie repetent si anul acesta, mam'mare, mămitica si tanti Mita au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucuresti de 10 mai.
Putin ne importă dacă aceste trei dame se hotărăsc a părăsi locul lor spre a veni în Capitală numai de hatârul fiului si nepotelului lor. Destul că foarte de dimineată, dumnealor, frumos gătite, împreună cu tânărul Goe, asteaptă cu multă nerăbdare, pe peronul din urbea X, trenul accelerat care trebuie să le ducă la Bucuresti. Adevărul e că, dacă se hotăreste cineva să asiste la o sărbătoare natională asa de importantă, trebuie s-o ia de dimineată. Trenul în care se vor sui ajunge în Gara de Nord la opt fără zece a.m. D. Goe este foarte împacient si, cu un ton de comandă, zice încruntat:
- Mam'mare! de ce nu mai vine?... Eu vreau să vie!
- Vine, vine acuma, puisorul mamii! răspunde cucoana.
Si sarută pe nepotel; apoi îi potriveste pălăria.
Tânărul Goe poartă un frumos costum de marinar, pălărie de paie, cu inscriptia pe pamblică: le Formidable, si sub pamblică biletul de călătorie înfipt de tanti Mita, că "asa tin bărbatii biletul".
- Vezi ce bine-i sade lui - zice mam'mare - cu costumul de marinel?
- Mamito, nu ti-am spus că nu se zice marinel?
- Da cum?
- Marinal...
- Ei! ziceti voi cum stiti; eu zic cum am apucat. Asa se zicea pe vremea mea, când a iesit întâi moda asta la copii - marinel.

1:Numeste doua moduri de expunere care apar in fragmentul citat.
2:Precizeaza 2 trasaturi care sa argumenteze ca fragmentul citat apartine unui text epic.
3:Transforma in vorbire indirecta ultimele cinci replici din fragmentul citat .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SunAndMoon01
27
1. In textul dat, naratiunea pune in valoare intamplarile, iar dialogul dinamizeaza actiunea. 
2. In opinia mea, fragmentul dat din "Domnul Goe" de Ion Luca Caragiale este un text epic. 
In primul rand, in text este povestita o intamplare. Mam'mare, mamitica si tanti Mita hotarasc sa mearga la Bucuresti de 1 mai, pentru ca Domnul Goe sa nu ramana repetent si anul acesta. Se observa ca fragmentul surprinde Expozitiunea si Intriga operei, prezentandu-se personajele (Domnul Goe, mamitica, Tanti Mita, Mam'mare), timpul (1 mai), locul actiunii (la Bucuresti, pe peron) si momentul ce declanseaza actiunea (hotararea de a pleca la Bucuresti). 
In al doilea rand, se observa prezenta tuturor modurilor de expunere. Naratiunea pune in valoare intamplarea. Scurtele fragmente descriptive intregesc portretul personajelor, "dumnealor, frumos gatite", "poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie, cu inscriptia pe pamblica : Le Formidable", iar dialogul dinamizeaza intamplarea, devenind in acelasi timp o modalitate de caracterizare a personajelor. Astfel, prin "Mam'mare! De ce nu vie?... Eu vreau sa vie!" se surpinde faptul ca Goe este un copil alintat, ce nu respecta persoanele mai in varsta. 
In concluzie, fragmentul dat este un text epic. 

3. Mam'mare isi exprima parerea in legatura cu felul in care arata Goe, spunand cuvantul marinar gresit. Cele trei femei se contrazic despre cum este corect, pana cand mam'mare afirma ca asa se spune pe vremea ei - marinel.

slugoschiioana: ce inseamna dinamizeaza
SunAndMoon01: Nu stiu cum sa iti explic... O face mai interesanta, ii adauga un pic de dinamism, de actiune, de tensiune...
Alte întrebări interesante