CAAre sunt dezavantajele globului geografic!?
Răspunsuri la întrebare
Folosirea hărţii şi a globului geografic în lecţii constituie unul dintre mijloacele cele mai importante în predarea geografiei. Munca cu harta oferă posibilitatea de a înţelege caracteristicile fenomenelor geografice şi dimensiunile acestora. Harta redă într-o singură privire imaginea sugestivă a obiectelor şi fenomenelor, întinderea şi repartizarea lor în spaţiu. Hărţile utilizate în orele de geografie sunt: fizice, economice, politico- administrative, hidrografice. Harta având numai contur poate fi utilizată şi în cadrul muncii independente a elevului sau în evaluare ca şi hărţile din atlase sau din manuale. Folosirea corectă a hărţii cere din partea cadrului didactic:
-precizarea caracteristicilor hărţii cu care se lucrează (tipul, semne convenţionale)
-prezentarea modul în care pot afla distanţele dintre puncate date;
-însoţirea permanentă a demonstraţiei cu verbalizarea explicaţiilor.Utilizarea hărţilor în cadrul lecţiilor trebuie să conducă la formarea deprinderilor elevilor de a indica la hartă corect (poziţia în raport cu clasa, indicarea semnelor convenţionale şi nu a înscrisurilor, indicarea râurilor de la izvor spre vărsare, conturul lacurilor etc.).Globul geografic reprezintă imaginea fidelă a Pământului şi utilizarea acestuia are avantaje şi dezavantaje. Utilizarea globulu permite explicarea formei globului pământesc, formarea anotimpurilor, a zilelor şi a nopţilor, localizarea ţării, a localităţii natale pe glob sau pe continent.EXCURSIA ŞCOLARĂNicăieri mai bine decât în excursie învăţătorul/ profesorul nu poate face pe elevi să înţeleagă noţiunile de geografie , evoluţia fenomenelor din ediul înconjurător. Prin excursii elevii iau contact direct cu realitatea înconjurătoare, se trezeşte interesul pentru studiul georgrafiei.Scopuri urmărite în excursiile de scurtă sau de lungă durată
-dezvoltarea spiritului de observaţie, formarea unor deprinderi ( de orientare pe teren, schiţarea unor peisaje simple, alcătuirea unor scheme / desene)
-formarea deprinderii de a utiliza instrumente necesare cercetării terenului (busola);
-formarea deprinderii de a face scurte însemnări pe parcursul excursiei;
-formarea deprinderilor de a colecta, ambala şi transporta materialul adunat în excursie;
-formarea deprinderilor de a imortaliza pe peliculă imagini semnificative din punct de vedere geografic.Etape în organizarea/ desfăşurarea excursiilor
– proiectarea excursiei ( stabilirea traseului, stabilirea opririlor şi a locurilor de cazare, stabilirea obiectivelor, obţinerea aprobărilor necesare)
– pregătirea teoretică şi tehnică ( pentru învăţător: studierea hărţii în vederea identificării obiectivelor pe teren, eventual deplasarea la faţa locului; pentru elevi: cunoaşterea planului, repartizarea sarcinilor individuale sau de grup, formarea grupelor de lucru, stabilirea echipamentului)
– desfăşurarea excursiei
– evaluarea excursiei (la întoarcere fiecare grupă îşi definitivează materialul cules, îl prezintă în faţa colegilor şi se face evaluarea;se pot organiza expoziţii)
Citește mai multe pe Brainly.ro - https://brainly.ro/tema/1391991#readmore