Matematică, întrebare adresată de moscova000, 8 ani în urmă

CALCULAȚI :
-0,12×(-2,81+3,91)


va rog !​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Chris02Junior
1

Răspuns: 0,132.

Explicație pas cu pas:

Hai sa te invat cum sa faci astfel de calcule "din cap"/"din minte" fara sa folosesti minicalculatorul/telefonul pe care-l folosesc TO(n)TI, chiar si coana Paraschiva care vinde seminte/covrigi la coltul stazii:

* iti reasezi calculul asa cum iti este mai usor, folosind proprietatile de comutativitate(proprietate aplicabila aici in cazul sumei algebrice din paranteza), asociativitate sau/si "spargerea" termenilor/factorilor pentru un mod cat mai usor de calcul

* incepi cu paranteza, care se efectueaza prima si o transformi din forma initiala, care, mai mult ca sigur, ti se pare foarte "ciudata" si "GREA" si folosind comutativitatea operatiei de adunare, este tot una cu

3,91-2,81.

 Pana aici este bine si deja am simplificat foarte mult calculul: la intergi avem in modul CEL MAI CLAR 3-2=1 si la zecimale nu e mare problema, nici acolo. 91-81 = 10, deci rezultatul pt paranteza este 1,10. Buuun, pana aici.

 Eh, acum e acum: cum inmultim 1,1 cu 0,12? Minusul de la inceput il punem la urma.

 Un lucru este clar ca vom avea 3 zecimale, una de la primul factor di inca doua de la cel de-al doilea factor.

 Facem asa 1 x 0,12 = 0,12(orice numar inmultit cu 1 este el insusi: 1 x 137 = 137, de exemplu; 1 este elementul neutru pentru inmultire, asa cum 0(zero) este elementul neutru pentru operatia de adunare).

 Ne mai ramane de facut ce? 0,1(care ne-a ramas de la 1,1) x 0,12, care face 0,012. Sper ca tu stii deja cum se face inmultirea cu 0,1, adica-i mai pui celuilalt factor(0,12 in cazul nostru, inca un zero dupa virgula zecimala.

 De acum este simplu: adunam cele doua rezultate 0.120 + 0,012 = 0,132(l-am scris pe 0,12 cu 3 zecimale ca fiind 0,120, chiar daca ultimul zerou este nesemnificativ, ca sa-ti dai seama cand le ai in minte, una sun alta).

 Am scris aici o intreaga poveste, in speranta ca tu si/sau alti utilizatoti, daca ai/au rabdare sa-mi citeasca si sa aprofundeze expunerea, va fi folositoare pentru calcule mintale, fara minicalculator/telefon.

 Descrierea calcului poate parea "grea" la prima lectura, dar intelegand-o, nu vei avea decat de castigat vs coana Paraschiva de la coltul strazii.

 Succes in continuare!


ciupefoto: te dai mare
ciupefoto: imi stergi raspusuri corecte
Chris02Junior: Nu ti-am sters eu raspunsul tau, ci s-a sters automat datorita faptului ca nu ai corectat in timpul afectat(24 ore). Si nu ma dau mare, ci sunt mare(184 cm lung). Te rog sa-ti revizuiesti limbajul, ciupefoto!
Chris02Junior: Jignirile nu-si au locul aici, pe acest site.
Alte întrebări interesante